Εκτάκτως συγκαλείται στην Αθήνα η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος μετά την κατάθεση στην Βουλή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Το σχέδιο του Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς, την ενίσχυση των τραπεζικών προνομίων, την κατάργησης της εμμάρτυρης απόδειξης κ.ά.
Για τους πλειστηριασμούς, που αποτελεί κορυφαίο σημείο τριβής, ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι πλέον θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων -όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα- αλλά με βάση εμπορικές, που είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλότερες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, οι βασικές από δημοσιονομικής άποψης μεταβολές εστιάζονται στα εξής σημεία:
Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται πλέον η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο κατάσχεσης. Μέχρι σήμερα ως τιμή πρώτης προσφοράς ίσχυε η αξία που προέκυπτε από τις αντικειμενικές τιμές.
Αυξάνονται οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται από το αρμόδιο δικαστήριο κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 204, 205, 232 και 607 του Κώδικα, οι οποίες αποτελούν εφεξής δημόσιο έσοδο και παύουν να είναι έσοδο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων.
Επανακαθορίζεται η σειρά κατάταξης των δανειστών στον πίνακα των γενικών προνομίων (άρθρο 975) και ορίζεται ότι κατατάσσονται στην τρίτη σειρά οι απαιτήσεις του Δημοσίου από ΦΠΑ και τους λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, όταν μέχρι σήμερα το Δημόσιο ήταν δεύτερο στη σειρά. Αυτό σημαίνει, ότι οι τράπεζες παραμένουν στην πρώτη σειρά προτεραιότητας, όμως οι εργαζόμενοι που ήταν στην τρίτη θέση, πίσω από το δημόσιο, ανεβαίνουν στη δεύτερη θέση, χωρίς πάντως και αυτή η αλλαγή να θεωρείται ικανοποιητική από το δικηγορικό κόσμο.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του Κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια (προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες) ενώ διαβεβαιώνει, ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες που υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Ήδη όπως έγινε γνωστό με επιστολή του προς τους θεσμούς, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης ζητά την παράταση του μέτρου αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του έτους.
Σε ανακοίνωση τέλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναφέρεται ότι «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.696)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.209)
- Εκδηλώσεις(1.581)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.943)
Αρθρογραφία
Είσοδος