Στην εφαρμογή της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης που εξέδωσε το Δασαρχείο Κόνιτσας και στην τήρησή της από το σύνολο των εμπλεκόμενων πέφτει πλέον το βάρος αναφορικά με την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στη Δρακόλιμνη.
Σύμφωνα με την ΔΑΔ του Δασαρχείου Κόνιτσας απαγορεύεται για τρία χρόνια η βόσκηση βοοειδών στις λίμνες Δρακόλιμνη και Ριζίνα του Ζαγορίου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά των λιμνών.
Η ΔΑΔ εφαρμόζεται σε μια ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 3.544 στρεμμάτων, που οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Βρυσοχωρίου και Βραδέτου του δήμου Ζαγορίου, δημόσιες δασικές εκτάσεις του δήμου Ζαγορίου και τα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Κόνιτσας.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών, να κινηθεί παράλληλη διαδικασία σε επίπεδο μηνυτήριων αναφορών και από την περιφέρεια Ηπείρου, κάτι που άφησε να εννοηθεί χθες σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντας Βασίλης Γοργόλης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εικόνες στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης των βοοειδών που αναζητούν νερό, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική υποβάθμιση σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, όπως η Δρακόλιμνη της Τύμφης.
Για τη βελτίωση της κατάστασης με τις βοσκήσιμες εκτάσεις και δη με την επάρκεια νερού για τα ζώα, το υπ. Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει, ώστε να τοποθετηθούν κτηνοτροφικές ποτίστρες εκτός της περιοχής απαγόρευσης βόσκησης.
«Προφανώς, είναι ένα σοβαρό θέμα η έλλειψη νερού για τα ζώα και αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά, αλλά δε μπορεί να είναι μόνον αυτό. Αυτό που εμείς λέμε, είναι, ότι χρειάζονται συνολικές λύσεις και παρεμβάσεις και όχι αποσπασματικές», τόνισε ο κ. Γοργόλης.
Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τον δήμο Ζαγορίου θα κινηθούν για τον έλεγχο νομιμότητας κάποιων πρόχειρων καταλυμάτων, επίσης στην ίδια περιοχή, που έγιναν χωρίς άδεια ή έστω ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων και οι οποίες θα κατεδαφιστούν.
Σε τι αποσκοπεί η απαγόρευση
Η τριετής απαγόρευση, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών, που οφείλεται στην περιοδική βόσκηση από ανεπιτήρητα κοπάδια βοοειδών, τα οποία συγκεντρώνονται στις όχθες τους, εξαιτίας της παρουσίας νερού. Αποτέλεσμα της βόσκησης είναι η μερική ή ακόμη και πλήρης σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή της βλάστησης και η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους στην περιοχή των αλπικών λιμνών. Επίσης, εμφανίζονται και φαινόμενα ρύπανσης των υγροτόπων, με θόλωση του νερού από τα υψηλά ποσοστά αμμωνίας.
Η έντονη παρουσία μεγαλόσωμων κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης της Τύμφης υποβαθμίζει σοβαρά και το ενδιαίτημα του αγριόγιδου, το οποίο προστατεύεται από σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Η ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης (ΖΕΠ) λόγω της ύπαρξης κάποιων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, που μειώνονται ραγδαία στην Ευρώπη, όπως ο Πυρροκότσυφας, η Χιονάδα και η Κοκκινοκαλιακούδα. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η οποία θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, είναι γνωστή τέλος, για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί.
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
21 Νοεμβρίου 2024 Επαναρχίζουν οι εργασίες αποχέτευσης στο Πάπιγκο
-
21 Νοεμβρίου 2024 Ευκαιρία προβολής για τον τουρισμό της Ηπείρου
-
13 Νοεμβρίου 2024 «Ξεκρέμαστες» έμειναν οι επενδύσεις στην Ήπειρο
-
6 Νοεμβρίου 2024 Ανησυχία για τις καταβόθρες παραπλεύρως της Εγνατίας
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος