Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 06:29
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2021
Πολιτισμός

Ένας νέος πολιτιστικός προορισμός

Off

Ένας σπουδαίος πολιτιστικός προορισμός ενταγμένος απόλυτα στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης της Άρτας, αποδόθηκε προς χρήση από τις υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας. Ο λόγος για τη δυτική Νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας το ένα από τα δύο νεκροταφεία της σπουδαίας κορινθιακής αποικίας στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Άρτα.

Μετά από πολυετείς έρευνες και προσπάθειες να ξεπεραστούν οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, κυρίως σε ό,τι είχαν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων όμορων ιδιοκτησιών, η δυτική Νεκρόπολη, αποδόθηκε στο κοινό προς χρήση, με την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το έργο περιελάμβανε εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και απαιτητικές στην εκτέλεσή τους τεχνικές εργασίες, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων την Κυριακή, παρουσία της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η Έφορος Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Στον χαιρετισμό της στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι «η Δυτική Νεκρόπολη μπορεί να αποτελέσει σημείο ανάδειξης του παρελθόντος της πόλης, αλλά και τόπο προβολής του ιστορικού και του μνημειακού της αποθέματος. Συνειδητοποιώντας το παρελθόν μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε καλύτερα το μέλλον μας. Θεωρώ ότι είναι ευλογία που είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να αποδώσουμε στην πόλη, αυτό που της ανήκει. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ο εντεταλμένος από την Πολιτεία φορέας να προστατεύει, να αναδεικνύει, να αξιοποιεί – μην φοβόμαστε τις λέξεις – την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά τελικά οι φορείς του Πολιτισμού είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

Εξέφρασε δε, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη για την διαρκή στήριξη και συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού.

«Η προσπάθεια πλέον και αν θέλετε, ο ανταγωνισμός, είναι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά και σε αυτούς που θέλουν να την κρατήσουν πίσω. Να τη φρενάρουν με παλιές νοοτροπίες, σε καθεστώτα, τα οποία βολεύουν κάποιους, αλλά όχι τους πολλούς. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια πενταετία να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους. Δεν περισσεύει κανείς μας», ανέφερε η κα Μενδώνη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυναν νωρίτερα ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς.

«Η Άρτα το 1821»

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο Κάστρο της πόλης.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό. Περιγράφονται οι επικρατούσες, πριν από την κήρυξη της Επανάστασης, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, σκιαγραφούνται σημαντικές προσωπικότητες, που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.

Το αφήγημα ενισχύεται από την έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων, που ευγενικά παραχώρησε το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου και ο διακεκριμένος Ηπειρώτης συλλέκτης, κ. Φώτης Ραπακούσης. Πρόκειται για εντυπωσιακά κειμήλια, όπως όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και έργα τέχνης, που ανασυνθέτουν γλαφυρά την ατμόσφαιρα της εποχής.

«Κατά την περίοδο της Επανάστασης, η Άρτα συνδέθηκε με εμβληματικές προσωπικότητες και κομβικά ιστορικά γεγονότα. Με τον Αλή Πασά από τα Γιάννενα, τον Νικόλαο Σκουφά, συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και πολλούς άλλους οπλαρχηγούς. Στο banner της έκθεσης εικονίζεται ένα τμήμα από τον πίνακα του Βρυζάκη, από την Πολιορκία της Ακροπόλεως, όπου βλέπει κανείς τις πραγματικές μορφές των ηρώων με δεσπόζουσες εκείνες του Γεωργίου Καραϊσκάκη και του Ιωάννη Μακρυγιάννη. Η περιοχή υπήρξε πεδίο δράσης και προετοιμασίας μυημένων Φιλικών, θέατρο ιστορικών αλλά καμιά φορά άτυχων μαχών, τόπος θυσίας ένθερμων Φιλελλήνων. Έδωσε πολλά στον Αγώνα αλλά δεν ευτύχησε να γευτεί νωρίς την ελευθερία», ανέφερε η υπουργός στην ομιλία της.

Άλλες επισκέψεις

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Ι.Μ Κάτω Παναγιάς, τον Ι.Ν Παναγίας της Παρηγορήτισσας, το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, στα θεμέλια του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, το λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας – η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει ότι μάλλον πρόκειται για το βουλευτήριο της αρχαίας πόλης – και τον Ι.Ν Αγίας Θεοδώρας, ενώ προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Άρτας.

Στην σύσκεψη η υπουργός έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στο οικόπεδο του υφιστάμενου μουσείου, προκειμένου να αποκτήσει κατάλληλους χώρους για την έκθεση των πολύτιμων βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής. Ζήτησε από τον δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη να συνεργαστούν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εξεταστούν τους ισχύοντες όρους δόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ώστε το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ