Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 03:11
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα

Στις 14 Οκτωβρίου συνεχίζεται ξανά η δίκη

Off

Σε κλίμα ιδιαίτερα μεγάλης έντασης ολοκληρώθηκε η κατάθεση του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας για την δίκη με τις κλεμμένες εικόνες από εκκλησίες και μονές της Ηπείρου και άλλων περιοχών.

Κάτι λογικό σε μεγάλο βαθμό, αφού την Παρασκευή, ο κ. Καχριμάνης από τους σημαντικότερους μάρτυρες κατηγορίας έχοντας ασχοληθεί σε προσωπικό και θεσμικό επίπεδο με την υπόθεση από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και ειδικότερα μετά την πρωτοβουλία της περιφέρειας να αναρτήσει στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες με τις κλαπείσες εικόνες, εξετάστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Στην πολύωρη κατάθεσή του και την Παρασκευή, ο κ. Καχριμάνης υπερασπίστηκε των ενεργειών της περιφέρειας Ηπείρου και των δικών του στην προσπάθεια να βοηθήσουν τις έρευνες, στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι πολίτες, καθώς από αυτούς προέκυπταν συνεχώς οι πληροφορίες για τον εντοπισμό των εικόνων που πωλούνταν σε γκαλερί του εξωτερικού.

Τόσο στη διάρκεια της κατάθεσής του και της εξέτασής του ως μάρτυρας, όσο και σε δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά στα τοπικά μέσα, ο κ. Καχριμάνης, δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του και δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κράτος και οι υπηρεσίες του, με ελάχιστες εξαιρέσεις αντιμετώπισαν την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «κατάντια του κράτους», αναφερόμενος ειδικότερα στις καταθέσεις των αστυνομικών που μετείχαν στις έρευνες, αλλά στο δικαστήριο δεν έχουν να θυμηθούν το παραμικρό.

Ειδικότερα για τον πρώτο κατηγορούμενο, τον πρώην Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, επανέλαβε, ότι είχε σχηματίσει καλή άποψη για εκείνον όλα τα χρόνια που συνεργάστηκαν σε θεσμικό επίπεδο, όμως όπως ανέφερε, του έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, ότι από το 2009 έως και το 2014, όταν η υγεία του μακαριστού Θεοκλήτου δεν ήταν καθόλου καλή, η Μητρόπολη των Ιωαννίνων, δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον για τις κλοπές, και για την πορεία εξέλιξης των ερευνών.

«Δεν είναι παραφυάδα το κύκλωμα της περιοχής, γιατί δε γίνεται όλοι να γνωρίζουν ότι πουλάνε και αγοράζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκείνο που θέλω να περάσει προς την Πολιτεία είναι, ότι σε όλα τα θέματα πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί και απαιτητικοί από το ίδιο το κράτος. Μου φτάνει, ότι από όταν δημοσιοποιήθηκαν οι κλεμμένες εικόνες και έλαβε διαστάσεις η υπόθεση, σταμάτησαν οι κλοπές και διαρρήξεις στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Δεν είμαι από εκείνους που θέλουν να πάρουν κεφάλια, αλλά στην πορεία της υπόθεσης, με την οποία τυχαία ασχολήθηκα, με τις φωτογραφίες που αναρτήσαμε στο διαδίκτυο, φάνηκε, ότι είχαμε αποτέλεσμα. Ήδη, περισσότερες από 80 εικόνες έχουν επαναπατριστεί στην Ελλάδα και έχουν εντοπιστεί και πολλές άλλες ακόμη σε γκαλερί του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Πού «κολλάει»

ο επαναπατρισμός

Αναφορικά με την επισήμανσή του στη διάρκεια της κατάθεσής του, ότι η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, ακολουθεί μία διαφορετική τακτική στο θέμα του επαναπατρισμού των εικόνων, εξήγησε, ότι «η υπουργός Πολιτισμού, θέλει να τις παραλάβει το ελληνικό Προξενείο ώστε να γίνει μήνυση στην γκαλερί που της πουλάει. Έχουν εντοπιστεί πολλές κλεμμένες εικόνες στο Ντίσελντορφ και από εκεί έφτασαν στη Ρωσία και δεν επαναπατρίζονται, λόγω του καθεστώτος που ισχύει εκεί και εφαρμόζεται από το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Είναι εικόνες από το Μακρίνο, τον Ελαφότοπο, τα Κάτω Πεδινά και από άλλες εκκλησίες της περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.

Βέβαιοι για την ταυτοποίηση των εικόνων

Στη χθεσινή διαδικασία κατέθεσε ακόμη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, που συμμετείχε στη διαδικασία της ταυτοποίησης των εικόνων, με αυτές που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του εξωτερικού και έχουν ήδη επαναπατριστεί, δηλώνοντας απόλυτα σίγουρη, ότι πρόκειται για τις ίδιες εικόνες, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία. Για αρκετή ώρα απασχόλησε το δικαστήριο, η κατάθεσή της για την εικόνα της Γέννησης από τη Μονή Βισοκού στο Ζαγόρι, η οποία έχει επαναπατριστεί και φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και αποτελεί τη μία από τις τρεις συνολικά εικόνες που συνανήκουν σε τμήμα του τέμπλου της Μονής Βισοκού, από το οποίο αφαιρέθηκαν. Τα άλλα δύο τμήματα της εικόνας έχουν επίσης εντοπιστεί και έχουν επαναπατριστεί.

Η υπεράσπιση

Στη δίκη χθες, κατέθεσε και πρώην συνεργάτης του πρώτου κατηγορούμενου, πρώην Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που δήλωσε αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυρας συζητήσεων που είχε ο πρώτος κατηγορούμενος με τρίτους, μεταξύ αυτών και με έναν εκ των κατηγορουμένων, για την αξία εικόνων και άλλων κειμηλίων.

Η υπεράσπιση από την πλευρά της κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Καχριμάνη επανέλαβε το αίτημά της, να κληθεί η πρώην Μορφωτική Ακόλουθος της πρεσβείας στη Μεγ. Βρετανία κα Σολομωνίδου, για να καταθέσει στο δικαστήριο, ενώ υποβλήθηκε και αίτημα κατ’ αντιπαράστασης εξέτασης του κ. Καχριμάνη, με μάρτυρα υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορούμενου.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ