Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την πορεία των ατομικών επιχειρήσεων της χώρας, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων όπως αυτές προβλέπονται στο πρώτο σκέλος της συμφωνίας με τους εταίρους και οι οποίες περιλήφθηκαν ήδη στα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γ. Μήτσης αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόβλεψη για την προκαταβολή φόρου 100% για όλους τους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τα φυσικά πρόσωπα.
Ο κ. Μήτσης τόνισε, ότι εάν τελικά αυτή η πρόβλεψη εφαρμοστεί θα πρόκειται για μεγάλη και άνιση μεταχείριση η οποία θα βάλει και την ταφόπλακα σε χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις στη χώρα.
«Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα κάνει τη σχετική παρέμβαση για να αρθεί αυτή η μεγάλη αδικία, καλώ δε σήμερα όλους τους βουλευτές των Ιωαννίνων αλλά και όλων των υπολοίπων Νομών να επέμβουν άμεσα για να μην καταρρεύσει η ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα που δημιουργεί προστιθέμενη αξία και μειώνει την ανεργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης. Ακόμη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στον ελάχιστο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αλλαγές στις ταμειακές μηχανές, όσο και σε δηλώσεις μεταβολών όπου αυτό απαιτείται σε διάστημα 10 ημερών.
Τι αλλάζει
Συνοπτικά, όπως ανέφερε ο κ. Μήτσης μεταβάλλονται και στις περισσότερες περιπτώσεις αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ, παραμένοντας στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, στο 13% τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ορθοπεδικά, νερό, ηλεκτρισμός και ξενοδοχεία από 1/10/2015 στο 23% όλα τα υπόλοιπα με ένταξη πλέον σε ΦΠΑ 23% των φροντιστηρίων όλων των βαθμίδων και ξένων γλωσσών, ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι υποχρεούνται εντός 10 ημερών να υποβάλλουν δήλωση μεταβολής στο μητρώο ΦΠΑ για ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο του Νόμου είναι η απόδοση του ΦΠΑ εντός 5 ημερών για εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία εσόδων άνω των 3000 ευρώ όταν αφορούν επιχειρηματίες και σε ιδιώτες άνω των 1500 ευρώ κατά την εξόφληση αυτήν παρακρατείται ο ΦΠΑ από την τράπεζα και η επιχείρηση παίρνει σχετική βεβαίωση για τον υπολογισμό στη δήλωση ΦΠΑ.
Επίσης με τον παραπάνω νόμο αυξάνεται ο συντελεστής της φορολογίας εισοδήματος των ΝΠ (ΑΕ-ΕΠΕ- ΟΕ- Κ\Ξ κλπ) από 26% σε 29% για της τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.
Τα καλά της συμφωνίας
Πάντως από τη γενικότερη κριτική του κ. Μήτση δεν έλειψαν και οι επισημάνσεις για τα θετικά σκέλη της συμφωνίας με τους εταίρους.
«Η συμφωνία που επήλθε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μας, μετά από μια κακή διαπραγμάτευση 5 μηνών, που φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού αλλά αποφύγαμε την ολική καταστροφή περιλαμβάνει πάρα πολύ σκληρά μέτρα με αμφίβολη αποτελεσματικότητα διότι είναι γνωστό ότι η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Το καλό μέσα στο πολύ κακό που φέρνει μια αχτίδα αισιοδοξίας είναι ότι περιλαμβάνει πάρα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει άμεση ανάγκη, η ελληνική οικονομία, που αν ψηφιστούν και υλοποιηθούν θα δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολυπόθητη επανεκκίνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να επέλθει η ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος