Ανατιμήσεις στο σύνολο της αγοράς, αναμένει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μετά τις αλλαγές στον ΦΠΑ που φέρνει η νέα συμφωνία.
Με αφορμή τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για τη χορήγηση επιπλέον δανείου τριετούς διάρκειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ κατέγραψε το πρώτο μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων που έπρεπε να ψηφιστούν μέχρι τις 15.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου επικεντρώνονται κυρίως στη θέσπιση νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναδιάρθρωση του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ, στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών αλλά και σε διατάξεις που άπτονται του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Προκειμένου να εξαλειφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, η Κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση μέτρων φορολογικού περιεχομένου ύψους 3,175 δις ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο ποσό υπερβαίνει τα 3,6 δις ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα περίπου 450 εκ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για το 2016.
Ειδικότερα για τον ΦΠΑ η έκθεση της ΕΣΕΕ αναφέρει ότι οι αναπροσαρμοσμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι τίθενται σε άμεση εφαρμογή από τη ψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή, επιφέρουν επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό εξαιτίας των μετατάξεων των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα προβλέπουν:
– ΦΠΑ 23% στον κλάδο της Εστίασης – catering, στα περισσότερα τρόφιμα (τυποποιημένα/ συσκευασμένα είδη διατροφής), στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα αλλαντικά, στα μπαχαρικά, στον καφέ, στη ζάχαρη, στο τσάι, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.), στα κόμιστρα ταξί, στα άνθη-φυτά, στα διάφορα έλαια και λίπη, στα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, στις υπηρεσίες από καλλιτέχνες-συνθέτες-συγγραφείς, στην επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, στην αποχέτευση. Πιο ακριβά γίνονται τα μαθήματα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που παρέχονται από ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ αυξάνεται στο 25% η φορολόγηση των ασφαλιστηρίων (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης). Τα έσοδα από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων υπολογίζονται στα 75,6 εκ. ευρώ.
– ΦΠΑ 13% για νωπά τρόφιμα και μη συσκευασμένα προϊόντα (ψωμί, νερό, γάλα, τυριά, μέλι, ελαιόλαδο, κρέας, ψάρια, παιδικές τροφές, αλάτι, καρποί, φρούτα, λαχανικά,) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία (από 1/10/2015), ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, αλλά όχι αποχέτευση (23%).
– ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία-περιοδικά-εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.
– ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά (30% μειωμένοι συντελεστές) και ειδικότερα από 1/10/2015 για εκείνα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κως), ενώ η παραπάνω ημερομηνία μετατίθεται για τις 1/6/2016 για τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται των καταργήσεων και παραμένουν σε ισχύ οι υφιστάμενοι σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.
Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα έχουν αποδοτικότητα 2,39 δισ. ευρώ στη διετία (795 εκ. ευρώ το 2015).
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος