Θολό παραμένει ακόμη και λίγες ώρες μετά τη συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας, το μέλλον της Ελλάδας, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία ακόμη για να ανασάνει, εάν γίνει αυτό, από τη βαριά σκιά των δύο προηγούμενων μνημονίων και του τρίτου και σκληρότερου όπως όλα δείχνουν από τα προηγούμενα.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης έδωσε τέλος σε ένα θρίλερ 17 συνολικά ωρών από την έναρξη της Συνόδου, δεν έλυσε όμως αυτόματα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται πλέον όχι μόνο να πείσει τον ελληνικό λαό, πως η επιλογή της ήταν ουσιαστικά μονόδρομος, αλλά παράλληλα και πως αυτός ο δρόμος δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά μόνον με αγκάθια ή ένα ναρκοπέδιο, έκφραση την οποία χρησιμοποίησε την Παρασκευή στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας.
Η συμφωνία με τους όρους που περιλαμβάνει, αναμένεται να φτάσει άμεσα στη Βουλή, όχι μόνο για την κύρωσή της, αλλά για να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα όπως προβλέπει η συμφωνία, προκειμένου αφενός να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πιστωτών προς την κυβέρνηση και αφετέρου να ανοίξουν και πάλι οι κάνουλες της χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ.
Η συμφωνία αντιμετωπίζεται από το σύνολο των χωρών – μελών της ευρωζώνης, ως ένα ιστορικό επίτευγμα σε μία στιγμή, που διακυβεύτηκε το μέλλον της κοινής νομισματικής πολιτικής και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.
Αυτό φαίνεται πως αποφεύχθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, με μία βαθιά πληγωμένη όμως Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και συμβολικό, καθώς η χώρα αντιμετωπίζεται ως παρίας από τους ισχυρούς της Ευρώπης και κυρίως τη Γερμανία και τους δορυφόρους της…
Στις πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως δόθηκε μία πολύ σκληρή μάχη και η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να σταθεί και πάλι όρθια και στον ελληνικό λαό να συνεχίζει να αγωνίζεται.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «η συμφωνία είναι δύσκολη», όμως -όπως είπε- «αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται».
Τι κερδίσαμε;
«Καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη» υπογράμμισε.
«Θέλω να δώσω μια υπόσχεση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο» είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.
Οι εταίροι
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία ύψους 82- 86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.
«Τα θετικά υπερίσχυσαν των αρνητικών. Επιβεβαιώθηκαν οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» σημείωσε.
Η καγκελάριος αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι τις 15 Ιουλίου για τον ΦΠΑ, τα εργασιακά και τα φορολογικά.
Σε ερώτηση για το περίφημο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν υφίσταται. «Το σχέδιο Α έχει επαληθευθεί δεν υπάρχει σχέδιο Β, δηλαδή Grexit» τόνισε.
Ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για agreekment, τονίζοντας: «Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε».
O κ. Τουσκ δήλωσε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. «Υπάρχουν αυστηροί όροι που θα πρέπει να ψηφιστούν από ορισμένα Κοινοβούλια» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν οι συνέπειες που θα έφερνε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.
«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, αλλά επετεύχθη» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η Κομισιόν επέμεινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit. «Είμαι πολύ ευτυχής ως προς την ουσία και το πλαίσιο της συμφωνίας» πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία.
Ο Γιούνκερ τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά – όπως είπε – «ο συμβιβασμός που επετεύχθη έχει μόνο νικητές, όχι ηττημένους».
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. «Εργαστήκαμε και σε πολλά κομβικά σημεία» είπε. Τόνισε ότι την Τρίτη και την Τετάρτη θα πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.696)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.209)
- Εκδηλώσεις(1.581)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.943)
Αρθρογραφία
Είσοδος