Γιατί η πόλη δεν έχει νέο νεκροταφείο; Δεν θυμόμαστε πλέον, πότε άνοιξε το θέμα… για να μην κλείσει ποτέ. Έχει πάντως πάνω από 20 χρόνια που τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου χώρου νεκροταφείου που θα καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες μίας πολύ μεγάλης πόλης. Και είναι δείγμα και της αναποτελεσματικότητας των δημοτικών αρχών της πόλης που δηλώνουν πάντες έτοιμες για μεγάλα έργα, αλλά υστερούν στα βασικά.
Και το βασικό με το νεκροταφείο, δεν είναι απλώς να βρεθεί ένας χώρος για την ταφή των νεκρών. Το βασικό είναι να αποκτήσει η πόλη ένα νέο νεκροταφείο που να αρμόζει στη μνήμη των ανθρώπων, που να αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο που θα δείχνει τον πολιτισμό της πόλης. Τα Γιάννενα ευτύχησαν να έχουν δύο τέτοιους χώρους, στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων με μοναδικά ιστορικά στοιχεία και στην Περίβλεπτο. Πλέον χρειάζονται έναν νέο χώρο.
Το γιατί δεν τον βρίσκουν είναι ένα ερώτημα.
Ίσως γιατί καμία πλευρά δεν θέλει να δεσμεύσει έναν χώρο που αύριο μεθαύριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατοικίες ή επιχειρήσεις. Μπορεί να είναι δηλαδή ένα θέμα χρήσεων γης. Όμως για αυτό υπάρχουν οι δημόσιες εκτάσεις, για να στηρίζουν τις πόλεις.
Ίσως πάλι, πρόκειται για μεγάλο έργο που κοστίζει στα οικονομικά ενός Δήμου. Πρέπει όμως να βρεθεί η βάση μιας συμφωνίας όλων ότι η πόλη θα το σηκώσει το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων υποδομών, της οδικής πρόσβασης κλπ.
Ίσως τέλος να μην έχουν πειστεί όλοι οι κάτοικοι της πόλης ότι είναι προτεραιότητα σε σχέση με άλλα έργα, όπως οι διανοίξεις δρόμων, οι πλατείες κ.α. Μια ματιά όμως στα Κοιμητήρια όλων των πόλεων στην Ευρώπη θα έδειχνε πόσο έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όποιο όμως και να είναι το πρόβλημα ή οι επιφυλάξεις, η πόλη πρέπει να βρει τον χώρο για ένα νέο Κοιμητήριο και να το αντιμετωπίσει ως ένα μέρος της ταυτότητάς της. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει νέα πρωτοβουλία.
Πού πήγε η πανεπιστημιακή Αστυνομία φέτος;
Γιατί η κυβέρνηση δεν λειτούργησε την πανεπιστημιακή Αστυνομία φέτος; Ένας λόγος είναι ότι δεν νοιάζεται αφού έχει κανονική αστυνομία και ΜΑΤ αν χρειαστεί. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχει όρεξη για μπελάδες, αψιμαχίες, νέο δημόσιο διάλογο που δίνει βήμα και στους αντιπάλους της. Ρόλο έπαιξαν πιθανόν και τα λάθη της αστυνομίας κατά την πανδημία και η εμπέδωση σε μεγάλα τμήματα πληθυσμού και ειδικά τους νέους, ενός αισθήματος αστυνομοκρατίας (αυτό συμβαίνει όταν κάνεις πολιτική μόνο μέσω δημοσκοπήσεων).
Το βασικότερο όμως, είναι ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα εκλογικό "εργαλείο". Χρειάζεται στις εκλογές ως βασικό επιχείρημα μεταρρύθμισης. "Τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε τη βία της αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια" ιδρύοντας την αστυνομία, θα είναι το βασικό επιχείρημα.
Πολλές τέτοιες "μεταρρυθμίσεις", συχνά χωρίς καν ένα περιεχόμενο, συγκροτούν ένα αφήγημα που έχει αποδειχτεί ότι πιάνει, όταν δεν μπορεί να απαντηθεί με εναλλακτικό, προοδευτικό πρόγραμμα.
Προφανώς όμως κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί η νέα αστυνομία, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και πρόωρες εκλογές.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος