Σε κατάσταση ύφεσης, χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά με μικρές αναζωπυρώσεις, που αντιμετωπίζονται άμεσα από το πεζοπόρο τμήμα που παραμένει στην περιοχή και από τα οχήματα της Πυροσβεστικής, που επίσης βρίσκονται διάσπαρτα σε σημεία του οδικού δικτύου, βρίσκεται η δασική πυρκαγιά στον Σμόλικα, μεταξύ των χωριών Πάδες και Άρματα.
Η πυρκαγιά όμως έχει προκαλέσει μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, καθώς το πευκοδάσος που χάθηκε, είναι αδύνατο να επανέλθει με ό,τι αυτό σημαίνει για το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής, όπως ανέφερε ο Θανάσης Κοράκης, σύμβουλος περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
«Η αγωνία μας είναι να μπορέσουν το χειμώνα να συγκρατηθούν τα εδάφη και να μην έχουμε κατολισθήσεις, αλλά ούτε και πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί τότε θα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες ζημιές. Είναι μία πυρκαγιά που ήδη προκάλεσε τεράστιες ζημιές, αλλά τόσο σε αυτήν την περίπτωση, όσο και στο Μιτσικέλι, υπήρξε άμεση ανταπόκριση, παρά το δύσβατο του εδάφους και αντιμετωπίστηκαν. Οι περιπολίες αυτό το διάστημα για την πυροπροστασία έχουν εντατικοποιηθεί, λόγω των συνθηκών και ευελπιστούμε να μην έχουμε κάποιο παρόμοιο γεγονός, με αυτά που μας απασχολούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κοράκης.
Αναφορικά με τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς στους Πάδες, αν και η προανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται πως οι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνονται σε βραχυκύκλωμα και σπινθήρες από το δίκτυο της ΔΕΗ.
«Είναι μία συζήτηση που επανέρχεται κάθε φορά που έχουμε κάποιο περιστατικό αντίστοιχο, ότι πρέπει να υπογειοποιηθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης που διέρχεται από τις δασικές εκτάσεις, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθούν πυρκαγιές, όπως ίσως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση», σημείωσε ο κ. Κοράκης.
Σε εξέλιξη η προανάκριση για το Μιτσικέλι
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταθέσεις και οι ανακρίσεις αντίστοιχα από το αρμόδιο τμήμα προανάκρισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο Μιτσικέλι και η οποία κατέκαψε μία μεγάλη έκταση πευκοδάσους και ελατοδάσους από τα ορεινά του χωριού Καλουτάς, μέχρι την κορυφογραμμή του Μιτσικελίου ανάμεσα από Ανθρακίτη και Κρυόβρυση. Εκείνο για το οποίο είναι βέβαιοι στην Πυροσβεστική, είναι το ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και από το πρωί της Δευτέρας έχουν κληθεί να καταθέσουν όλοι όσοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ερωτηθείς σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών αλλά και με τις περιπτώσεις στην Ήπειρο, είπε, ότι και η πυρκαγιά στο Μύτικα και στο Καλογερικό της Άρτας, όπως και η πυρκαγιά στο Μιτσικέλι προέκυψαν από εμπρησμούς και πρόσθεσε, πως υπάρχει εντατικοποίηση της πρόληψης και παρακολούθησης σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία του ορεινού και όχι μόνο αναγλύφου της Ηπείρου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
11 Απριλίου 2024 -
19 Ιανουαρίου 2022 «Απάτητα Βουνά» υψηλής προστασίας
-
7 Αυγούστου 2021 Στην αλπική ζώνη του Σμόλικα έφτασε η φωτιά
-
6 Αυγούστου 2021 Καίγεται παρθένο πευκοδάσος στους Πάδες
-
6 Ιουλίου 2021 Μαθαίνοντας τη γεωλογία του Σμόλικα και της Τύμφης
-
26 Ιουνίου 2021 Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη γεωλογία του Σμόλικα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος