Τους τρόπους με τους οποίους έστω τη δεδομένη χρονική στιγμή, λίγο πριν η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, αναζητούν οι παραγωγοί καλαμποκιού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και όχι μόνο, λόγω των επιδρομών στις καλλιέργειες από αγέλες αγριόχοιρων.
Η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας Ηρακλής Μπαλαντάνης, μιλώντας στο ITV, λίγο μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των παραγωγών με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη στην Περιφέρεια, παρουσία και εκπροσώπων της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Παρότι το φαινόμενο των καταστροφών είναι γνωστό εδώ και χρόνια, παρότι επίσης η Πολιτεία έχει γίνει αποδέκτης των αναφορών και καταγγελιών, και παρότι έχει δεσμευτεί πολλές φορές και οι προηγούμενες, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για την αντιμετώπιση στην πράξη του τεράστιου προβλήματος.
Ακόμη και η απόφαση για τη συγκρότηση των ομάδων δίωξης αγριόχοιρων που ελήφθη πριν από ένα χρόνο, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, αφού αφενός οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν και παραμένουν δαιδαλώδεις, ενώ στη συνέχεια, η στάση της Πολιτείας απέναντι στην κυνηγετική δραστηριότητα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, οδήγησε τις σχέσεις των δύο πλευρών στα άκρα.
Έτσι, ακόμη και εκεί όπου η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική τους προηγούμενους μήνες και έγιναν εκκλήσεις για τη σύσταση των ομάδων δίωξης, ο κυνηγετικός κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και για τον επιπλέον λόγο, ότι η Πολιτεία δεν φρόντισε να θεσπίσει και κάποια υποστηρικτικά μέτρα που θα βοηθούσαν τους κυνηγούς και τις ομάδες δίωξης, που θα έπρεπε εκτός από χρόνο να διαθέσουν ίδια μέσα και προσωπικά έξοδα, για να υποκαταστήσουν το έργο της Πολιτείας.
«Αυτό που ζητάμε και βλέπουμε πλέον ως μόνη λύση, άμεσα, είναι η ενεργοποίηση των ομάδων δίωξης, αλλά να υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για την ασφαλιστική κάλυψη των μελών τους και για την κάλυψη των εξόδων. Δε γίνεται η Πολιτεία να ζητά από τους κυνηγούς να αναλάβουν μόνοι τους την απώθηση των αγριόχοιρων από τις καλλιέργειές μας, διαθέτοντας κόπο, χρόνο, μέσα και έξοδα από την τσέπη τους. Το θέμα είναι, πως όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην Πολιτεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η φετινή εικόνα στον κάμπο από το Πέραμα μέχρι την Ασφάκα, είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, γιατί οι αγριόχοιροι δεν κυνηγήθηκαν το χειμώνα, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε δραματικά και ενώ βλέπαμε αγέλες με 10-12 ζώα, τώρα συναντάμε αγέλες με 40 – 50 αγριόχοιρους, που δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλαντάνης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
8 Οκτωβρίου 2024 -
-
7 Δεκεμβρίου 2023 Δυσεπίλυτος γρίφος η διαχείριση των αγριόχοιρων
-
9 Αυγούστου 2023 Τεράστιες οι απώλειες της παραγωγής στα αμπέλια της Ζίτσας
-
9 Αυγούστου 2023 100 χιλ. στον Δήμο Αρταίων για τις ζημιές
-
21 Ιανουαρίου 2023 Ανεμοστρόβιλος έπληξε μονάδες στον Αγ. Σπυρίδωνα Άρτας
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος