Ζωντανή είναι η μνήμη για τους αδικοχαμένους Ηπειρώτες, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στα χωριά της Ηπείρου το 1943-44.
Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μία σεμνή τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Κεφαλοβρύσου που ήταν ένα από τα πολλά χωριά που γνώρισαν τη βαρβαρότητα.
Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων στο Κεφαλόβρυσο, που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία, οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.
Την τελετή διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας τόνισε ότι το πιο σπουδαίο χρέος μας είναι να θυμόμαστε τους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την ελευθερία και να χτίσουμε μία ζωή ειρηνική και με προκοπή. «Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ προσέφερε στον Πρόεδρο της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου Κων. Μεντή την επετειακή έκδοση της Βουλής με τίτλο «Αντικρίζοντας την ελευθερία» που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η Βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα επεσήμανε ότι είναι ιερό χρέος όλων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στο διχασμό και συνέχισε λέγοντας ότι το Κεφαλόβρυσο κατάφερε να μετατρέψει τον πόνο σε δημιουργία και προκοπή ενώ η Βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις τονίζοντας ότι δεν έχει ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα λέγοντας συγχρόνως: «Εμείς ως βλαχόφωνοι έχουμε δώσει δείγματα για την αγάπη μας στην πατρίδα. Τιμή σε όσους χάθηκαν για την ελευθερία».
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη λέξη από το «Ολοκαύτωμα» που να χωράει τόσο πόνο και θλίψη και δήλωσε: «Μία μόνο λέξη εκφράζει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων σφραγίζοντάς την με τραγωδία και θάνατο. Αυτός ο πόνος συνεχίζει να μας ενώνει ακόμη και σήμερα, 78 χρόνια αργότερα. Από εκείνη τη «μαύρη» μέρα, η φωνή του χρέους και της συνείδησης ζωντανεύει μέσα μας και μας καλεί να υποκλιθούμε και να αποδώσουμε φόρο τιμής διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα. Συγχρόνως έχουμε την ηθική, κι όχι μόνο, υποχρέωση να συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ελάχιστο, που είναι η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων». Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Τασούλα για τη χρηματοδότηση από την Βουλή για τη δημιουργία του Μαυσωλείου για τους ήρωες που χάθηκαν στο Έπος του ’40.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε 22 ήρωες του Κεφαλοβρύσου που γνώρισαν φρικτό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δε μπορεί να μειωθεί και η αδικία δε μπορεί να ξεχαστεί. Αυτή τη βαρβαρότητα δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ»
Ο Πρόεδρος της Βλάχικης Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως Μαρτυρικό χωριό και ζήτησε από τις πολιτικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες ενώ το μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος έκανε μία συγκινητική αναφορά στις ψυχές που χάθηκαν από το πέρασμα των γερμανικών στρατευμάτων και κατέληξε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Κων. Χρήστου, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.
Αγώνας δρόμου
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης».
Την πρώτη θέση έλαβε ο Βασίλης Τζιότζιος, τη δεύτερη θέση έλαβε η Σοφία Σμιτ και την τρίτη θέση έλαβε ο Μεντής Στέφανος.
Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και η αντιπολίτευση Δήμου Πωγωνίου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών Βαγγέλης Πήχας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Δεσκάτης Ζήσης Κόγιος, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Ζηκόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Γρηγόριος Άρμπιρος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου Αντώνης Χαλαντζούκος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου Καλλιρρόη Γραμμόζη και πλήθος κόσμου ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης και ο πρ. Υπουργός Αντώνης Φούσας.
Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Related Posts
-
17 Οκτωβρίου 2024 -
8 Οκτωβρίου 2024 Λιγκιάδες, 81 χρόνια μετά, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει…
-
4 Οκτωβρίου 2024 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων
-
3 Οκτωβρίου 2024 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων
-
14 Αυγούστου 2024 Στους αρχαιολογικούς χώρους με την Πανσέλληνο
-
14 Αυγούστου 2024 Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο Κομμένο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος