Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη παρουσιάζεται στις 9 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.
Ένα έργο διαχρονικό που καταγράφει τόσο εύστοχα και σφαιρικά όσο κανένα άλλο το τι είναι η Δημοκρατία, σ’ έναν χώρο δίπλα στο Βουλευτήριο, όπου συνεδρίαζε κάποτε το «Κοινό των Ηπειρωτών».
Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφώνησε στον Κεραμεικό έναν επιτάφιο λόγο, τον κορυφαίο πολιτικό λόγο που διαμόρφωσε την πολιτική συνείδηση της ανθρωπότητας στην αναζήτηση ενός ιδανικού πολιτεύματος.
Η παράσταση χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργώντας μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Την ερμηνεία αναλαμβάνει η Ιωάννα Σπανού, υπό τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη. Μέσα από την πρωτοποριακή μέθοδο που έχει αναπτύξει, ο βραβευμένος σκηνοθέτης αλλάζει ριζικά τη σχέση μας με κορυφαία κείμενα της ελληνικής γραμματείας. Η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο, αντίθετα μέσω της εκφοράς του λόγου, η παρακολούθηση κάθε παράστασης γίνεται προσωπικό βίωμα για τον κάθε θεατή ανεξαρτήτως ηλικία και παιδείας.
Στο σκηνοθετικό σημείωμα αναφέρεται:
Δεν πρόκειται για μια εθιμική νεκρολογία, αλλά για μια υπερβατική κατάθεση του ίδιου του Περικλή, που μιλάει στους συμπολίτες του, κόντρα στο βαρύ αυτό πένθος, για να εξηγήσει, λογικά και απλά, το γιατί ο τρόπος που επέλεξαν να ζήσουν με Ελευθερία είναι μια συνειδητή επιλογή, μια ιερή πράξη. Είναι πνευματικά η ανώτερη επιλογή, ως προσωπική ευθύνη και σεβασμός του κάθε πολίτη στον εαυτό του και στους άλλους, απέναντι σε άλλα πολιτεύματα, που στερούν την ελευθερία, τη δημιουργική σκέψη και το ανθρώπινο μεγαλείο, που αναζητά την ειρηνική συνύπαρξη, την καθημερινή ευχαρίστηση και την ευημερία. Όταν οι πολίτες απολαμβάνουν το υπέρτατο ελευθέριο αγαθό της ισονομίας και της αξιοκρατίας, που ταυτίζεται με την έννοια της πατρίδας, δεν γίνεται να μην την υπερασπισθούν άφοβα και συνειδητά, γιατί δεν μπορούν να την στερηθούν ή να την ανταλλάξουν με κάτι κατώτερο από το αγαθό της Ελευθερίας, που είναι το ουσιώδες νόημα της Πατρίδας.
Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τόσο απλά την έμπρακτη ιδέα της Δημοκρατίας, ως μοντέλου πολιτεύματος, μέσα από τα ιστορικά αρχεία και τις περιγραφές, εάν δεν είχαμε το ολοζώντανο αυτό ντοκουμέντο από τον Θουκυδίδη, που αποτυπώνει την εξήγηση του ίδιου του Περικλή για την Αθηναϊκή Δημοκρατία». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του πολιτισμού, που ένας ηγέτης εξηγεί ότι ο σκοπός της ζωής του κάθε ανθρώπου είναι η χαρά, η δημιουργία και η απόλαυση όλων των πνευματικών και υλικών αγαθών της φύσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ότι αυτός είναι και ο σκοπός του Δημοκρατικού πολιτεύματος», καταλήγει ο Δ. Αβδελιώδης.
Η παράσταση έχει διάρκεια: 45 λεπτά.
Και προβολή
Στη συνέχεια θα προβληθεί η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, η τραγωδία που εγκαινίασε τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, στις 6 Αυγούστου 1960. Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ασπασία Παπαθανασίου. Η προβολή μαγνητοσκοπήθηκε στο Λονδίνο, το 1962.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Συνδιοργάνωση: Πνευματική Κίνηση «Η Αρχαία Δωδώνη», , Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Related Posts
-
19 Οκτωβρίου 2024 -
3 Αυγούστου 2023 ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ Οι «Τρώαδες» στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
-
20 Ιουνίου 2023 Τι μας έμαθε η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης
-
30 Μαΐου 2023 Αναζητώντας τρόπους ανάδειξης των ελασμάτων της Δωδώνης
-
2 Νοεμβρίου 2022 Προσθέτοντας νέα γνώση για την αρχαία Δωδώνη
-
11 Αυγούστου 2022 ΠΙΚ ΝΙΚ στον αρχαιολογικό χώρο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος