Διαστάσεις… επιδημίας έχουν προσλάβει το τελευταίο 20ήμερο, ουσιαστικά από την περίοδο που άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στον ορεινό όγκο των Ιωαννίνων, από την 5η ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική.
Μόλις την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν δύο περιστατικά, το πρώτο με έναν 80χρονο επισκέπτη από το Ισραήλ, που τραυματίστηκε από πτώση κατά τη διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου και το δεύτερο μόλις την Πέμπτη, όταν δύο νεαροί περιπατητές έμειναν από δυνάμεις στην ίδια περιοχή και ειδοποίησαν για βοήθεια.
Και στις δύο περιπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας, όπως και σε δύο προηγούμενες στο μονοπάτι που οδηγεί από το Πάπιγκο στη Δρακόλιμνη, όπως ανέφερε ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, Δημ. Κοντογιάννης, ήταν μόνον η 5η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική, με τη διάθεση σε κάθε περιστατικό, πολυπληθούς ομάδας διασωστών και πυροσβεστών από το πεζοπόρο τμήμα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο κ. Κοντογιάννης, είναι αυτονόητη η επιχείρηση της υπηρεσίας για τη διάσωση οποιουδήποτε πολίτη κινδυνεύει ή βρίσκεται σε δυσχερή θέση, από την άλλη όμως εξέφρασε και έναν γενικότερο προβληματισμό, που απορρέει από τη συχνότητα των περιστατικών και από το ότι σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται, ότι δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία.
«Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε η επέμβαση και επιχείρηση μόνον της ΕΜΑΚ όπως είναι αυτονόητο και κανενός άλλου, πολύ δε περισσότερο κανενός ιδιώτη», τόνισε με έμφαση ο κ. Κοντογιάννης, για να προσθέσει: «Αυτό που θα θέλαμε να μεταφέρουμε προς κάθε κατεύθυνση κυρίως δε στους επισκέπτες αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα και τους κατευθύνουν στην περιοχή μας, για τις διακοπές και τις περιηγήσεις τους, είναι να τους ενημερώνουν για τις διαδρομές, την επικινδυνότητα, για το ότι δε θα πρέπει να τις κάνουν μόνοι τους, ότι θα πρέπει να έχουν ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και να μην έχουν την αίσθηση, ότι πηγαίνουν για μία χαλαρή περιήγηση. Προφανώς και η υπηρεσία θα κινηθεί άμεσα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι όταν για μία επιχείρηση χρειάζονται 16 – 18 άτομα, αυτοί μπορεί να λείψουν από κάποιο μεγάλο έκτακτο συμβάν, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Δύο τα ελικόπτερα στην Ήπειρο
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αεροπυρόσβεση στο μεταξύ την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο, την Πολιτική Προστασία και το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και για την Ήπειρο, προβλέπεται η διάθεση και στάθμευση δύο ελικοπτέρων τύπου M8, στα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου αντίστοιχα. Στο Άκτιο επίσης θα σταθμεύουν δύο αεροσκάφη PZL, όπως και άλλα δύο στην Κέρκυρα και ο κ. Κοντογιάννης εκτίμησε, ότι σε επίπεδο σχεδιασμού και διαθεσιμότητας των μέσων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, η υπηρεσία είναι πανέτοιμη για τυχόν έκτακτα συμβάντα που μπορεί να προκύψουν.
Related Posts
-
31 Αυγούστου 2024 -
3 Μαΐου 2024 Ενισχύονται οι υποδομές και τα μέσα επιτήρησης
-
14 Μαρτίου 2024 Συνεχής εκπαίδευση και υπό νέες συνθήκες
-
13 Φεβρουαρίου 2024 Προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιωαννιτών
-
5 Ιανουαρίου 2024 Συντονισμός για την πρόληψη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα
-
9 Δεκεμβρίου 2023 Ο κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει και το χειμώνα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος