Νέες δυνατότητες και ελευθερίες στην καθημερινότητα των πολιτών δίνει η άρση μερικών από τα πιο κρίσιμα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση της πανδημίας που ανακοινώθηκε χτες.
Η κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός αλλά η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από το μέτρο του υποχρεωτικού self test ανά εβδομάδα, είναι ανάμεσα σε όσα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Η άρση των μέτρων θα γίνει σε δύο δόσεις.
Η άρση μέτρων
Από σήμερα Πέμπτη, στις 5 το πρωί, αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 5 το πρωί:
– αίρεται απαγόρευση κυκλοφορίας
– εξαιρούνται από τα εβδομαδιαία self test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως όπως και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια
– επιτρέπεται μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι από 6 που ισχύει σήμερα
– στα 300 άτομα ορίζεται το ανώτατο όριο ατόμων για δεξιώσεις
– για παραλίες ορίζεται η αναλογία 120 άτομα ανά 1.000 τμ επιφάνειας με ελεγχόμενη είσοδο.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πορείας της πανδημίας ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew) από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.
Παράλληλα, ανακοίνωσε όπως εισηγήθηκε ομόφωνα η Επιτροπή, ότι από σήμερα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους που δεν παρατηρείται συνωστισμός ή συγχρωτισμός.
Ακόμη ανακοίνωσε ότι από 28 Ιουνίου ισχύουν:
-Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).-Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
-Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
-Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Για υπαλλήλους
Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
– Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Ικανοποιητική εικόνα
Ικανοποιητική χαρακτήρισε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία παρουσίασε τις εισηγήσεις της επιτροπής για άρση των μέτρων.
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.100 ενεργά κρούσματα και ανέρχονται σε 1.000 οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό. Επίσης, είπε ότι στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Συνέστησε προσοχή και τόνισε ότι επείγει ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός των ανεμβολιαστών, καθώς όπως είπε όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.
Ακόμα, ενημέρωσε ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι 25-55 ετών και ότι καταγράφεται σημαντική μείωση στους θανάτους σε άτομα άνω των 75 ετών. Όμως, δεν είναι τόσο ικανοποιητική η μείωση των θανάτων σε άτομα 65-74, γι' αυτό και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό.
Η παραλλαγή Δέλτα
Ειδική αναφορά στην παραλλαγή Δέλτα, γνωστή ως ινδική παραλλαγή, έκανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε ότι έχει αυξημένη διεισδυτικότητα και την ανάγκη να επισπεύσουμε το ραντεβού για εμβολιασμό. Είπε πάντως ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 10 κρούσματα με αυτό το στέλεχος.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι μειώθηκαν κατά 17% οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και ότι οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Related Posts
-
21 Φεβρουαρίου 2024 -
20 Φεβρουαρίου 2024 Σήμερα η πανηγυρική εκδήλωση για τα «Ελευθέρια»
-
-
8 Φεβρουαρίου 2024 Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Ελευθέριων
-
29 Σεπτεμβρίου 2023 Αύξηση σε θετικότητα, νοσηλείες και διασωληνώσεις
-
26 Μαΐου 2023 52 θάνατοι και 53 διασωληνωμένοι από Covid-19
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος