Κάθε λόγο έχουν πλέον να χαμογελούν οι ιδιοκτήτες ανασαφάλιστων Ι.Χ αφού το κράτος, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά όμως με τον πλέον επίσημο τρόπο έρχεται να επιβραβεύσει όσους συνειδητά επέλεξαν να μην ασφαλίσουν τα οχήματά τους.
Ο λόγος φυσικά δεν γίνεται για όσους εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν, αλλά για εκείνους που αδιαφορώντας για τις τυχόν επιπτώσεις, δεν έθεσαν σε ισχύ το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημά τους.
Η ανακοίνωση που έγινε την Τετάρτη από τη Γενική Γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου αντιμετωπίστηκε με περίσσιο σκεπτικισμό από τον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και τους συνεπείς πολίτες που επίσης μέσα στις δικές τους δυσκολίες κατάφεραν να πληρώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων μπορεί να φτάνει το 1 εκατομμύριο!
Το επόμενο διάστημα, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσουν έλεγχοι για τον εντοπισμό των οδηγών ανασφάλιστων οχημάτων ενώ ανάλογη δράση θα ξεκινήσει και για τα ΚΤΕΟ.
Όταν εντοπίζονται με τη διασταύρωση των στοιχείων τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποστέλλεται ειδοποίηση στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, ο οποίος θα έχει οκτώ ημέρες για να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ υπέρ δημοσίου και να κάνει το συμβόλαιο. Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία θα πηγαίνουν στην αστυνομία και θα επιβάλλεται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση πινακίδων.
Ο Γιώργος Μάστακας πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ιωαννίνων δεν έκρυψε την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό για τις προθέσεις του υπουργείου, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει αντίστοιχες ανακοινώσεις, πλην όμως στην πράξη τίποτε δεν εφαρμόστηκε.
«Η ανταπόκριση κάθε φορά ήταν μόνο για τις πρώτες ημέρες. Κάποιοι ερχόταν έκαναν ένα ασφαλιστήριο για ένα μήνα και δεν το ανανέωναν, όταν διαπίστωναν πως δε γινόταν κανένας έλεγχος. Το δυστύχημα στην Ελλάδα είναι ότι όπως και σε άλλα θέματα, έτσι και στο συγκεκριμένο όσοι είναι απολύτως συνεπείς και νομοταγείς δεν έχουν κανένα όφελος και όσοι είναι παράνομοι και ασυνεπείς, δεν έχουν καμία επίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάθε μήνα η τροχαία κάνει 500.000 ελέγχους, ενώ οι διασταυρώσεις των στοιχειών θα γίνονται πλέον δύο φορές το χρόνο από τη γραμματεία.
Ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Δημήτρης Ζορμπάς ανέφερε ότι από 1η Μαΐου λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή που εντοπίζει αν είναι ασφαλισμένο ένα όχημα (www.hic.gr). Σημειώθηκε, ότι έχουν εντοπιστεί και πλαστά συμβόλαια σε περισσότερες από 2000 περιπτώσεις και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος