Τελευταία Νέα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 08:23
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα

Στους δρόμους κατά της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων

Off

Πανεργατικό είναι το κάλεσμα για απεργία την Πέμπτη ενάντια στις αλλαγές στην εργασία που προωθεί η κυβέρνηση και μεγαλώνει κάθε μέρα ο αριθμός των σωματείων και των συλλόγων εργαζομένων που ανακοινώνουν συμμετοχή στην απεργία.

Η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

 

Το Δημόσιο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, για συμμέτοχη στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη απεύθυναν με συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης  οι πρόεδροι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, της ΕΛΜΕ Στέφανος Μιχάλης, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς και του Συλλόγου  Εργαζομένων  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Μαυρακος. 

Στο κάλεσμα τους μεταξύ άλλων ανέφεραν:

«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ από τη πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, ξεκίνησε να υλοποιεί τον «οδοστρωτήρα» στα εργασιακά. 

Το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν μια ακόμη ευκαιρία για τη Κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Στο  σχέδιο Πισσαρίδη προβλέπεται η ελαστικοποίηση και απορρύθμιση  της αγοράς εργασίας και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα. Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι η επιτομή των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης της Ν.Δ και του  κ.Χατζηδάκη. 

Προβλέπει την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, τη γενίκευση της ελαστικής και φτηνής εργασίας, την αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και τη κατάργηση του 8ώρου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με Ατομικές Συμβάσεις, αύξηση των υπερωριών σε 150 και θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες ακόμη και το σαββατοκύριακο. Ενώ με την ανάθεση των συλλογικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου πλειοψηφούν οι εργοδοτικοί φορείς, τη κατάργηση του Β’ βαθμού Διαιτησίας, και την ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ με τη μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή), ολοκληρώνεται η πλήρης «ασυλία» των εργοδοτών και των επιχειρήσεων».

Επιπλέον σημειώνεται: «Με τον «δήθεν εκσυγχρονισμό της εργατικής Νομοθεσίας» και την ανατροπή του 1264/82, σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία  και σε κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης. Χαρακτηριστική είναι η προσθήκη άρθρου, όπου απαγορεύει σε Ομοσπονδίες ή σε ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, να «καλύψουν» απεργίες Αθμιών Σωματείων. Το «φακέλωμα»  των Συνδικάτων και η «ηλεκτρονική ψήφος»  ως προϋπόθεση άσκησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος, προφανώς και περιορίζει τη συλλογική αυτονομία τους και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, όπως κατοχυρώνεται από το ίδιο το Σύνταγμα.  

Και σε όσους θεωρούν ότι αυτά δεν τους αγγίζουν και εμάς δεν μας αφορούν στο Δημόσιο, ας δουν τη ρύθμιση αύξησης του προσωπικού ασφαλείας σε 40% , που τελειώνει και θεσμικά το δικαίωμα στην Απεργία. Οι απεργοί κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά αν κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων δεν κρατούν κατά τη γνώμη του εργοδότη η της διοίκησης «ευπρεπή στάση». 

 

Το Εργατικό Κέντρο

Στο δικό του κάλεσμα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αναφέρει ότι «θέλουν να επιβάλουν:

1.10 έως 13 ώρες δουλείας την ημέρα, έως 78 ώρες την εβδομάδα. 

2.Έως 150 ώρες υπερωρία, με 20% λιγότερη προσαύξηση στην αμοιβή.

3.Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. 

4.Τηλεργασία χωρίς όρια.

5.Απελευθέρωση απολύσεων ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου. 

6.Νέα εμπόδια στην απεργία, πέρα από αυτά που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

7.Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία.

8.Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Απαιτούμε, συνεχίζει:

«7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.

Ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.

Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο. 

Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία».

 

Κατεβάζουν ρολά τα ΜΜΕ

Στην απεργία και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης όλης της χώρας.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, «υπογραμμίζουν εν μέσω της  συνεχιζόμενης  υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η «χαριστική βολή» αποδόμησης των δικαιωμάτων μας» και καλούν στην απεργία από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Στο σκεπτικό τους αναφέρουν:

«Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το  νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.  

Συγκεκριμένα

• Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό. Μέσω της  υπέρβασης οκταώρου (χωρίς πρόσθετη αμοιβή για υπερεργασία, υπερωρία) και των ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου.

• Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση, αν δεν υπάρχει συλλογικός φορέας εκπροσώπησης των εργαζομένων της επιχείρησης ή δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με συμφωνία εργοδότη εργαζομένου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

• Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης. 

• Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών. Διευρύνεται δηλαδή το δικαίωμα των εργοδότη να απολύει προστατευόμενο συνδικαλιστή. 

• Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών, μια σαφώς αδόκιμη υποχρέωση εκ μέρους των συνδικάτων.

• Θεσμοθετείται  αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών» σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση θα έχουν αστική ευθύνη, με αποτέλεσμα τον σαφή περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος.

• Καταργείται το ΣΕΠΕ που ουσιαστικά ήλεγχε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

• Οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας τηλεόρασης δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αφαιρείται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔ, αλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ