Με ταχείς ρυθμούς προσπαθεί το υπ. Οικονομικών να διορθώσει τις όποιες στρεβλώσεις, τα λάθη, και τις παραλείψεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όμως είναι προφανές, ότι για να ανταποκριθούν οι πολίτες και να σπεύσουν στα γκισέ, χρειάζεται κάτι περισσότερο από τις θεσμικές αλλαγές, που αφορούν κυρίως λεπτομέρειες τυπικού και λογιστικού περιεχομένου.
Η Ολομέλεια της Βουλής έκανε χθες δεκτό κατά πλειοψηφία και με ευρεία συναίνεση επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου του, το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο. Με αυτό επιχειρείται να διορθωθούν στρεβλώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος,
οι οποίες εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει ακόμη στην ολότητά του, η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ειδικά στις επιχειρήσεις.
Όμως, και στα φυσικά πρόσωπα η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αφού από τα στοιχεία που υπάρχουν και σε τοπικό επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, η προσέλευση των πολιτών για τις δηλώσεις, φτάνει το 50% της αντίστοιχης περυσινής την ίδια περίοδο.
Συγκεκριμένα, στο ΔΟΥ Ιωαννίνων μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν υποβληθεί περίπου 16.100 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ τον προηγούμενο χρόνο και μέχρι τις 15 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί 32.000 δηλώσεις.
Η εκτίμηση των λογιστών – φοροτεχνών είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει εάν μπορούν να προσδοκούν σε κάτι, κυρίως όμως θεωρούν βέβαιο, ότι θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, η οποία ίσως φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η προθεσμία πάντως που ισχύει μέχρι σήμερα είναι το τέλος του Ιουνίου, αλλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι η προθεσμία θα παραταθεί από το υπ. Οικονομικών.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος