Έχοντας προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και σε πολιτικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο για επιμέρους διατάξεις του, το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.
Τόσο στη διάρκεια της διαβούλευσης, όσο και στη συζήτηση στη Βουλή αλλά και στο δημόσιο διάλογο πέρα από τη γενική παραδοχή της αναγκαιότητας του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου στη χώρα, για πρώτη φορά από το 1983 και τη θέσπιση του Οικογενειακού Δικαίου, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες κάποιες εκ των οποίων απειλούν και την κυβερνητική συνοχή, προερχόμενες από βουλευτές της Ν.Δ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη με παρεμβάσεις του και στην διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και σε συναντήσεις με την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης εξέφρασε επίσης διαφωνίες, αντιρρήσεις και επιμέρους παρατηρήσεις, με τον Ανδρέα Ποττάκη, Συνήγορο του Πολίτη, να μιλά στο ITV και την «Ε» για το νομοσχέδιο και τις βασικές διαφωνίες.
Όπως ανέφερε χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, από την ελληνική πολιτεία για να ακολουθήσουν οι επιβεβλημένες αλλαγές που ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα.
Βασική παραδοχή ωστόσο είναι πως το νομοσχέδιο έχει έναν χαρακτήρα, που στρέφεται περισσότερο κοντά στους γονείς και στα δικαιώματα αυτών και λιγότερο στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο παιδί, όπως επίσης και στα δικαιώματα του παιδιού.
«Η φροντίδα και επιμέλεια του παιδιού δεν πρέπει να αποτελεί δικαίωμα των γονέων, αλλά υποχρέωση και καθήκον. Δυστυχώς, στο νομοσχέδιο, το καθήκον σχετικοποιείται περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Το καλύτερο για το παιδί που βρίσκεται σε μία δύσκολη συνθήκη με διαζευγμένους γονείς, είναι να μην διαταράσσεται η σχέση του με κανέναν από τους δύο. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου, της διαβούλευσης και της κοινοβουλευτικής συζήτησης τα περισσότερα επιχειρήματα είχαν να κάνουν όπως και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου με την προσέγγιση της πλευράς των γονέων και όχι της πλευράς του παιδιού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ποττάκης.
Related Posts
-
-
-
-
13 Μαΐου 2021 «Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια πρέπει να αποσυρθεί»
-
25 Φεβρουαρίου 2021 Η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνα και η διαμεσολάβηση
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος