Σε ένα σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο, εισέρχονται οι 13 Περιφέρειες της χώρας ενόψει της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αφού ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση εάν και με ποιον τρόπο θα κλείσει το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Από τον τρόπο που θα γίνει αυτό, επομένως από το εάν θα δοθεί ή όχι χρονική παράταση ενός έτους για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος, θα εξαρτηθεί η πορεία υλοποίησης των έργων της νέας περιόδου.
Οι 13 περιφερειάρχες της χώρας θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα, όπως και να μεταφέρουν την αγωνία τους στην κεντρική κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, πλην όμως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να περιληφθεί η πρόβλεψη για τη χρονική παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στην επικείμενη συμφωνία της χώρας με τους εταίρους.
Η ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του νέου προγράμματος, εξαρτάται σύμφωνα με τον Αλ Καχριμάνη από την επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ. Παρότι το αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν διαφορετικό, ουσιαστικά η αγωνία για την ομαλή ολοκλήρωσή του τρέχοντος προγράμματος μονοπώλησε την εναρκτήρια εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου για το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020.
«Εμείς ξεκινάμε δειλά – δειλά. Μας προβληματίζει σήμερα το ενδεχόμενο έργα του σημερινού προγράμματος να μεταφερθούν στο πρόγραμμα 2014-2020. Σε αυτή την περίπτωση ούτε έργα υποδομών θα υπάρχουν, αλλά και θα είναι "κουτσουρεμένο", ξεφεύγοντας από τον αρχικό προγραμματισμό. Η αγωνία μας είναι τεράστια. Με προβληματίζει η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ γιατί δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να αρχίσουμε, να χάνουμε στροφές. Αν το λέμε αυτό για το καλύτερο πρόγραμμα από τις 13 Περιφέρειες, όπως είναι το δικό μας, σκεφτείτε τι θα γίνει με όλους τους άλλους. Θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα μεταφοράς έργων από το σημερινό ΕΣΠΑ στο νέο Πρόγραμμα 2014-2020. Αυτό θα σημάνει καταστροφή για το επόμενο πρόγραμμα, και για αυτό χρειάζεται άμεσα, λόγω έλλειψης πόρων, να ζητηθεί παράταση από ελληνικής πλευράς για το υπάρχον πρόγραμμα. Συμμεριζόμαστε όλοι την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι. Ένας – ένας οι ανάδοχοι σταματάνε τις εργολαβίες ή τις υπολειτουργούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.
Τα καλά λόγια πάντως για την Περιφέρεια Ηπείρου και τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησε το τρέχον πρόγραμμα περίσσευαν και ήταν ιδιαίτερα εγκωμιαστικά από την κα Νέλλη Παλαιολόγου, από τη Γενική Διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης.
Οι προτεραιότητες για το νέο ΕΣΠΑ
Αναφερόμενος στην προετοιμασία που έγινε για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, ο περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό.
«Έχουμε το πρόγραμμα για την σύνδεση των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που ήδη έχει πάρει το πράσινο φως, και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για έργα που αφορούν στο περιβάλλον, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί», ανέφερε για τις πρώτες δράσεις του νέου προγράμματος, για να αναφερθεί και σε ορισμένους άξονες του νέου προγράμματος στους οποίους δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Περιφέρεια.
«Τα πλεονεκτήματά μας στην Ήπειρο είναι το περιβάλλον και ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωτογενής τομέας θα ενισχυθεί μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το οποίο υπάρχει δέσμευση πως θα μας δοθεί το 40%, αλλά δεν το έχουμε δει ακόμα. Σε αυτό προβλέπονται και έργα αγροτικής οδοποιίας, δηλαδή δημοτικοί δρόμοι που εξυπηρετούν την αγροτική οικονομία, έργα δασοδρόμων, μικρά αρδευτικά, Leader, Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, κ.ά.. Ως προς τα θέματα περιβάλλοντος έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για έργα βιολογικών καθαρισμών με Δήμους που «ακουμπάνε» στο Ιόνιο ή σε άλλες ευαίσθητες περιοχές».
Νέες βολές για
τα απορρίμματα
Ειδική αναφορά έκανε στο νέο Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χαρακτηρίζοντας «δυσάρεστη έκπληξη» την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Τα χρήματα που υπάρχουν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν φτάνουν ούτε για συμμετοχή στα ΣΔΙΤ. Σκεφτείτε να κάνουμε νέο σχεδιασμό, να βάλουμε νέες παραμέτρους, όταν όλοι οι Δήμοι σε συνεργασία με Περιφέρειες έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, για τον οποίο έχουν ληφθεί υπόψη κάποια δεδομένα. Αν αλλάξουν αυτά, δεν είναι εύκολο να φτάσουμε ξανά σε αυτό το επίπεδο και να έχουμε ώριμες μελέτες το 2020. Η 1η Ιανουαρίου του 2016 όταν θα αρχίσει η επιβολή προστίμων για τα ανακυκλώσιμα υλικά, είναι πολύ κοντά. Θεωρώ πως κάποιοι αντιμετώπισαν επιπόλαια το θέμα και πρέπει να τους το επισημάνουμε».
Μαθητεία 36 μηνών
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν έργα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ για τις δράσεις απασχόλησης, είπε ότι ένα τμήμα τους θα δοθεί στις Περιφέρειες. «Ούτε με τα ΚΕΚ γίνεται δουλειά, ούτε με τα πεντάμηνα. Δε γίνεται η Γερμανία να υλοποιεί προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και μαθητείας 36 μηνών, με ασφάλιση, διατροφή και μισθό κι εμείς να ασχολούμαστε με τα πεντάμηνα.
Αν αυτά δεν εφαρμοστούν όπως πρέπει, ούτε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δούμε κάτι».
Χρυσή ευκαιρία και κίνδυνοι
Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των διευθύνσεων των συναρμόδιων υπουργείων και των Ευρωπαϊκών Επιτροπών, που ανέλυσαν διεξοδικά τους άξονες και τις στοχεύσεις της νέας προγραμματικής περιόδου. Από τα πλέον ενδιαφέροντα που αναφέρθηκαν στην εκδήλωση, ήταν η επισήμανση της κας Παλαιολόγου, ότι τα 20,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα είναι μία χρυσή ευκαιρία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα, γιατί εάν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2018, τότε τα χρήματα θα κατευθύνονται σε άλλες επιλέξιμες δράσεις που θα είναι περισσότερο ώριμες.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος