«Η συνεπιμέλεια μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σε κλίμα συνεννόησης, στο πλαίσιο ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με συμβουλευτικές δομές και δυνατότητα δωρεάν εξωδικαστικής διευθέτησης» υπογράμμισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως το σχέδιο νόμου είναι παρωχημένο και αναχρονιστικό, απέχοντας αισθητά από τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών. Επίσης τόνισε πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης χάνεται η ευκαιρία να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν τα «Οικογενειακά Δικαστήρια», δηλαδή δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας επιφορτισμένα με την εκδίκαση αιτήσεων διαζυγίου, γονικής μέριμνας, διατροφής και περιουσιακών διαφορών μεταξύ συζύγων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο οικογενειακό δίκαιο άλλων χωρών (πχ: Γαλλία, Αυστραλία), όπου το ζήτημα της συνεπιμέλειας λειτουργεί στη βάση της συναίνεσης, του διαλόγου και της κοινωνικής ισοτιμίας. Το νομοσχέδιο «Τσιάρα» κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: «επιβάλλει οριζόντιες και υποχρεωτικές λύσεις, αδιαφορώντας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία».
Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το σχέδιο νόμου δεν λαμβάνει υπόψη τα ομόφυλα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες, θέτοντας εμπόδια στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, στη συμπερίληψη και στην ισονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Θέση πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου που έλαβε χώρα πριν από σαράντα έτη με τον εμβληματικό νόμο 1329/1983 υπήρξε μία νίκη του φεμινιστικού κινήματος και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά νομοθετήματα της Ευρώπης με έμφαση στο συμφέρον του παιδιού, το οποίο αναγορεύει σε υποκείμενο Δικαίου και όχι σε αντικείμενο».
Αναφέρει ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι η επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου μέσα από τον νόμο περί συνεπιμέλειας, εν μέσω πανδημίας:
– Παραβλέπει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της μέσης ελληνικής οικογένειας, την δραματική αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών και την αποδυνάμωση των προνοιακών δομών .
– Εισάγει την υποχρεωτικότητα της συνεπιμέλειας και της εναλλασσόμενης οικογενειακής στέγης, με σαφή γονεοκεντρικό προσανατολισμό, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την κοινή ανατροφή προς το καλώς εννοούμενο συμφέρον του παιδιού.
– Απαξιώνει τον ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που θα έπρεπε να συνεπικουρούν τον δικαστή, επιβάλλοντας την προσφυγή σε ιδιώτη διαμεσολαβητή, με συνέπεια την αύξηση του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας, δίνοντας έτσι το πάνω χέρι στον οικονομικά εύρωστο γονέα».
Related Posts
-
-
12 Οκτωβρίου 2024 Στη Βουλή οι απαντήσεις για τον δρόμο στον Γράμμο
-
9 Οκτωβρίου 2024 Η χώρα χρειάζεται στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία
-
-
26 Σεπτεμβρίου 2024 Αβέβαιο το μέλλον για τους εργαζομένους
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος