Σε φάση ισορροπίας, μακριά όμως από την ισορροπία του τρόμου στην οποία είχαν περιέλθει λόγω των συρροών κρουσμάτων το φθινόπωρο, έχουν επιστρέψει το Γηροκομείο των Αγαθοεργών της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και το παράρτημα του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας αντίστοιχα.
Με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στο σύνολο σχεδόν των ωφελούμενων, αλλά και του συντριπτικά μεγαλύτερου ποσοστού των εργαζόμενων στις δύο δομές, η μεγάλη αγωνία και ανησυχία για την ζωή των ηλικιωμένων έχει δώσει τη θέση της στην συγκρατημένη αισιοδοξία μέχρι και την ανυπομονησία των γερόντων, για το πότε θα είναι σε θέση να συναντήσουν από κοντά και να αγκαλιάσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Παρότι, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων στις δομές φροντίδας έχει ολοκληρωθεί και παρότι υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και στους εργαζόμενους, το υπουργείο Υγείας, η Ένωση Γηροκομείων Ελλάδος και οι Επιτροπές των Λοιμωξιολόγων δεν έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για να επιτραπούν και πάλι τα επισκεπτήρια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Πέτρος Τσόδουλος, διευθυντής του Γηροκομείου της Μητρόπολης, το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί το πρωτόκολλο του επισκεπτηρίου, που είναι κάτι που περιμένουν οι ηλικιωμένοι, σαν την επόμενη μεγάλη χαρούμενη στιγμή τους.
«Η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο και αυτό που μας ρωτούν κάθε μέρα, είναι πότε θα τους επιτραπεί να δουν από κοντά και να αγκαλιάσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα. 14 και πλέον μήνες από όταν έκλεισαν οι πόρτες στο Γηροκομείο πέρασαν δύσκολες στιγμές, όμως τώρα είναι πιο αισιόδοξοι και χαρούμενοι, έχουν ξεπεράσει το φόβο για τον ιό σε μεγάλο βαθμό, αφού έχουν εμβολιαστεί και περιμένουν να σφίξουν στην αγκαλιά τους, τους δικούς τους ανθρώπους. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τους συγγενείς, πλην όμως κι εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τις οδηγίες των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων», ανέφερε ο κ. Τσόδουλος.
Αυξήθηκαν οι ανάγκες
Στα δύο Γηροκομεία της πόλης, της Μητρόπολης και του Ζωγράφειου Οίκου αντίστοιχα φιλοξενούνται πλέον 106 και 44 ηλικιωμένοι, ένας συνολικός αριθμός 150 ατόμων, από τους μεγαλύτερους των τελευταίων ετών. Οι δομές απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αναγκών που δημιουργήθηκαν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μετά τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτική δομή φροντίδας, η οποία δεν επαναλειτούργησε μέχρι σήμερα. Παρότι η ανησυχία, λόγω των εμβολιασμών έχει μετριαστεί σημαντικά, ο κ. Τσόδουλος τόνισε, ότι και στα δύο δομές, συνεχίζεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης, με δύο rapid test στους εργαζόμενους την εβδομάδα, αλλά και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ηλικιωμένους. Επίσης, βασική προϋπόθεση για κάθε νέα εισαγωγή, είναι η διενέργεια δύο μοριακών τεστ, το προηγούμενο διάστημα της εισαγωγής και η απομόνωση σε δωμάτιο για διάστημα οκτώ ημερών, μετά την εισαγωγή του.
«Η κόπωση που υπάρχει, είναι τεράστια, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε, ότι τελικά θα τα καταφέρουμε και σύντομα θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, διαφορετική μεν από αυτήν που είχαμε συνηθίσει, αλλά σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτήν των τελευταίων 14 μηνών», ανέφερε ο κ. Τσόδουλος, που εξέφρασε τέλος ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν τις δομές φροντίδας να σταθούν όρθιες και συνεχίζουν να το πράττουν ακόμη και σήμερα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
21 Νοεμβρίου 2024 Το θολό τοπίο της παραχώρησης έγινε πιο… σκοτεινό
-
21 Νοεμβρίου 2024 Γρίφος η λειτουργία του Πάρκου Πυρσινέλλα μετά την ανάπλαση
-
16 Νοεμβρίου 2024 «Νομική νίκη» η απόφαση του ΣτΕ
-
15 Νοεμβρίου 2024 Ορίζοντας διετίας τουλάχιστον για τα αντιπλημμυρικά
-
13 Νοεμβρίου 2024 Προσπάθεια για ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος