Απαντήσεις σε μία δύσκολη εξίσωση, όπως είναι αυτή της νέας πραγματικότητας, με το σταδιακό άνοιγμα κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, την επιστροφή των μαθητών στη διά ζώσης εκπαίδευση και από την άλλη, την επέλαση της πανδημίας, αναζητά η επιστημονική κοινότητα.
Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί μία καθημερινή πραγματικότητα πλέον σε όλον τον πλανήτη, με τα εμβολιαστικά προγράμματα να εξελίσσονται, παράλληλα όμως με την πανδημία, που εμφανίζει συνεχόμενη δυναμική.
Ανησυχία
Η επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση στη χώρα μας συνοδεύτηκε από μία μεγάλη αντίφαση στη συμπεριφορά των πολιτών, που αισθάνονται αφενός, ότι έχουν απελευθερωθεί από δεσμά πολλών μηνών και συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη χαλαρότητα και αφετέρου, σε εκφάνσεις της επαγγελματικής τους ζωής ή στην καθημερινότητά τους, όπως είναι οι αγορές τους, εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα.
Το σκηνικό αυτό είναι που έχει φέρει στο προσκήνιο, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη, την εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα και στην Ήπειρο, που δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο ανησυχίας. Ειδικά για την ΠΕ Ιωαννίνων, που καταγράφει εδώ και αρκετό καιρό υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, οι πρώτες αναλύσεις των ακαθάρτων της πόλης, που έγιναν αμέσως μετά το Πάσχα, δείχνουν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και επισήμως εντός των ημερών.
Η «κόπωση»
για το εμβόλιο
«Το πιο σημαντικό από όλα είναι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων να γίνει συντεταγμένα και με αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους. Παράλληλα, να αξιοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως τα rapid και τα self tests και φυσικά να συνεχιστεί ο ικανοποιητικός ρυθμός εμβολιασμών. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας δημιουργεί ανησυχία, γιατί βλέπουμε ότι στις ΗΠΑ, υπάρχει ήδη μία κόπωση των πολιτών ως προς τον εμβολιασμό. Όποιος ήθελε το έκανε και πλέον αναζητούνται τρόποι για να πειστούν οι υπόλοιποι», ανέφερε αρχικά η κα Ντζάνη.
Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην περιοχή, όπως και γενικότερα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 30 έτη, με την κα Ντζάνη να τονίζει πως αυτήν την περίοδο οι νέες ηλικίες είναι εκείνες που καθοδηγούν τη μετάδοση της πανδημίας, όμως είναι οι ίδιες ηλικίες που έχουν και τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και να άρουν το αδιέξοδο.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
16 Νοεμβρίου 2024 -
28 Σεπτεμβρίου 2024 ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ Σε μόνιμη βάση η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού
-
18 Σεπτεμβρίου 2024 Πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα για τον τουρισμό
-
9 Αυγούστου 2024 Παράμετροι και εξελίξεις με τον κορωνοϊό το καλοκαίρι
-
-
8 Φεβρουαρίου 2024 Επέστρεψε η αιθαλομίχλη, επιστρέφουν και οι συστάσεις
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος