Την υπογραφή του αναπλ. υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη φέρει πλέον η ανάκληση της απόφασης που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, η οποία προέβλεπε αλλαγές στους όρους και τις χρήσεις γης στην Α’ Ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Η απόφαση ελήφθη το πρώτο διάστημα της θητείας του κ. Ξυδάκη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 62 με τίτλο «Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων», στις 7 Απριλίου.
Για να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση όμως θα έπρεπε να βρεθεί και ένας τυπικός λόγος καθώς εκείνη η απόφαση είχε ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη, ομόφωνη μάλιστα, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 14 Ιανουαρίου, 11 ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Έτσι, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του κ. Ξυδάκη, η απόφαση ανακαλείται , «… λόγω της μη διενέργειας προηγούμενης αυτοψίας από την κατά το νόμο αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διατάξεων του άρθρου 13 του Ν. 3028/2002».
Η απόφαση που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2015 περιελάμβανε αρκετές τροποποιήσεις στην Α’ Ζώνη Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, παράλληλα όμως προκάλεσε και αρκετές αντιδράσεις κυρίως για την σκοπιμότητά της, τη δεδομένη χρονική στιγμή που σε πολλούς ήταν φανερή πως είχε άμεση σχέση με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Μεταξύ άλλων στην απόφαση αυτή προβλεπόταν η «… κατασκευή ισόγειων βοηθητικών χώρων για την εξυπηρέτηση των αγροτικών εργασιών έκτασης έως 15 τμ, χωρίς υπόγειο, μέγιστου ύψους 3μ. σε αγροτεμάχια έκτασης 10 στρεμμάτων και άνω, κατόπιν έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Η σύνδεσή τους με το έδαφος να μην είναι σταθερή και μόνιμη ώστε σε περίπτωση απομάκρυνσης να ανακτάται το φυσικό έδαφος».
Από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει ήταν και η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων που είχε αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος όρος δε συμμορφώνεται με την αρχαιολογική νομοθεσία και ειδικότερα με τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002.
Ο καθορισμός της ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης ως προς τους όρους και τις χρήσεις γης έγινε για πρώτη φορά το 1992. Ακολούθησε μια νέα υπουργική απόφαση το 1995 και μία Τρίτη το 1997. Στο καθεστώς αυτό, που βελτιώθηκε με κάποιες επιπλέον προσθήκες το 2002 επέστρεψε η Α’ Ζώνη Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, και επισήμως από τις αρχές Απριλίου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος