Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 09:11
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Το Τζαμί της Καλούτσιανης στο δρόμο της ανάδειξης

Off

Σημαντικά έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου θα προχωρήσουν άμεσα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανάμεσα σε αυτά και η αποκατάσταση και ανάδειξη του Τζαμιού της Καλούτσιανης. Σημαντικά είναι ακόμα τα έργα στη Νικόπολη όπως και στο Σούλι.

Τα έργα περιέχονται στις Πολιτιστικές Διαδρομές που προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Ταμείο Ανάκαμψης και  παρουσίασε χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και με γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι διαδρομές είναι:

– «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

– «Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»

– «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».

– «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»

– «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»

Τα έργα που προτείνει το υπουργείο συμπληρώνουν υποδομές και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία τα οποία έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. «Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων», ανέφερε η υπουργός που παρουσίασε τις διαδρομές, οι οποίες και αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες: 

Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. 

Σύμφωνα με την υπουργό, κάθε διαδρομή έχει ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να ευπρεπίσει χώρους οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί, αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο. Ένα εκατ. ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών «γιατί η κάθε διαδρομή πρέπει να έχει ένα δικό της δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας», ενώ το μεγαλύτερο ποσό της τάξης των 27 εκ. ευρώ αφιερώνεται στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

 Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκ. ευρώ, εκτός του ΦΠΑ που θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφερε ακόμα η στην επιλογή των μνημείων που εντάχθηκαν σε κάθε διαδρομή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η «ωριμότητα» και η ετοιμότητα τόσο των συγκεκριμένων έργων όσο και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει δηλαδή το 70% των έργων να έχει συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2022 ενώ στο 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το άλλος 30%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

 

 

Η Ήπειρος

 

Για τα έργα της Ηπείρου:

– Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», περιλαμβάνεται στην Νικόπολη, η συντήρηση Ψηφιδωτών της Βασιλικής Α ́ Δουμετίου και της Βασιλικής και η αποκατάσταση  της Πύλης Βασιλικής Β ́ Αλκίσωνος. 

«Η Νικόπολη άλλωστε είναι και μία περιοχή η οποία ετοιμάζει την υποψηφιότητά της για τον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επομένως θέλουμε να την ενισχύσουμε με παρεμβάσεις ουσιαστικές στον αρχαιολογικό χώρο», ανέφερε η υπουργός.

–  Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», η στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση του Τζαμιού Καλούτσιανης

–  Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες», στη Νικόπολη οι εργασίες αποκατάστασης του Παλατίου (οίκου Γεωργίου Εκδίκου) και άμεσου περιβάλλοντος χώρου του

–  Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», οι άμεσες σωστικές επεμβάσεις και στερεωτικές εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στο κάστρο της Κιάφας στο Σούλι. Όπως ανέφερε  η κ. Μενδώνη: «Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, κυρίως όμως η Περιφέρεια, κάνει όλα τα πρόδρομα έργα για να μας επιτρέψει την παρέμβαση στο σημαντικότερο και εξέχον μνημείο που είναι το Κάστρο. Η Περιφέρεια, για παράδειγμα, ολοκληρώνει την πρόσβαση στο Κάστρο, με δικά της κονδύλια και με δικές της μελέτες, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του Κάστρου και η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου» ενώ θύμισε ότι το υπουργείο και η Περιφέρεια είχαν αποφασισει ήδη πριν από την πανδημία για την παρέμβαση στο Σούλι λόγω και της σημασίας που έχει για την Επανάσταση του 1821.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ