Η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο δήμο Ιωαννιτών επανήλθε ως θέμα μείζονος προτεραιότητας για την πόλη και την αναπτυξιακή και χωροταξική της προοπτική και αναβάθμιση, μετά από στασιμότητα τριών τουλάχιστον ετών.
Οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας για την προοπτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Άμυνας, έβαλαν ουσιαστικά φρένο στα όποια σενάρια παραχώρησης του Βελισσαρίου στο δήμο Ιωαννιτών.
Και αυτό γιατί ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε, ότι η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.
Το «σημείο κλειδί» που ίσως επιτρέπει μία χαραμάδα αισιοδοξίας είναι η επισήμανση, ότι η αξιοποίηση θα γίνει σε πρώτη φάση επί των «καθαρών» ακινήτων, για εκείνα δηλαδή, για τα οποία δεν υπάρχουν διεκδικήσεις. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το στρατόπεδο Βελισσαρίου, όπου η διεκδίκηση έφτασε πριν μερικά χρόνια σε, ένα θεωρητικά καλό σημείο, με την τότε πολιτική ηγεσία του υπ. Άμυνας να δείχνει θετική σε έναν συμβιβασμό – πανάκριβο όμως και ιδιαίτερα δαπανηρό για το δήμο Ιωαννιτών – παραχώρησης όχι του συνόλου, αλλά του 62% της έκτασης στο πάρκο Πυρσινέλλα, στην πορεία όμως και με την πάροδο του χρόνου, όλα άλλαξαν.
Το θέμα έθεσε στο δημ. συμβούλιο ο κ. Γκόντας υπενθυμίζοντας, ότι επί της δικής του θητείας είχε συμφωνηθεί η παραχώρηση του στρατοπέδου σε ποσοστό 62% στο δήμο Ιωαννιτών.
Ο δήμαρχος απάντησε, ότι εκείνη η συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη της δημοτικής αρχής Γκόντα, που είχε την πλειοψηφία στο δημ. συμβούλιο, κρίθηκε ιδιαίτερα κοστοβόρα για το δήμο που θα έπρεπε να διαθέσει τεράστια χρηματικά ποσά για την ανέγερση κατοικιών των στρατιωτικών και τη διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων.
Ο κ. Γκόντας «ανακάλυψε» προς στιγμήν, ότι είχε ψηφιστεί και σχετικός Νόμος για την παραχώρηση του στρατοπέδου, γρήγορα όμως μετά την αντίδραση του κ. Μπέγκα, άλλαξε ρότα και δεν επανήλθε.
Συνάντηση με Π. Καμμένο
Επί της ουσίας ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Καμμένο η οποία όμως δε θα γίνει στα Ιωάννινα, στην ολιγόλεπτη παρουσία του υπουργού την Κυριακή στο αεροδρόμιο κατά τη μετάβασή του στις εορτές του Σουλίου, αλλά σε επόμενο διάστημα στην Αθήνα.
«Η άποψη της δημοτικής αρχής Φίλιου, αλλά και στην προηγούμενη δημοτική θητεία, των παρατάξεων Μελανίδη και Φίλιου ήταν πως ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει το σύνολο του στρατοπέδου. Την ίδια πολιτική θέση έχουμε κι εμείς. Θέλουμε ολόκληρο το στρατόπεδο να παραχωρηθεί στην πόλη, για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο και ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής μαζί με το Γιαννιώτικο Σαλόνι», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Διαφωνία για τη ΔΕΥΑΙ
Οι ενστάσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ στο μεταξύ, στην προοπτική μετεγκατάστασης των κεντρικών κτηρίων και δομών της επιχείρησης στον Κατσικά, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από τις παρατάξεις Γκόντα και Μπαρτζώκα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων.
Τόσο ο κ. Γκόντας, όσο και ο κ. Μπαρτζώκας εξέφρασαν την άποψη, ότι μία νέα μετεγκατάσταση θα είναι δαπανηρή για την επιχείρηση κυρίως όμως δε θα βοηθήσει στη λειτουργία της, επιμένοντας, ότι η ΔΕΥΑΙ θα πρέπει να λειτουργεί σε ένα ενιαίο κτήριο. Με την θέση αυτή ουσιαστικά συμφώνησε και ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Μπέγκας τονίζοντας όμως, ότι το μοντέλο της σύγχρονης λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, δεν εξαρτάται μόνο από το εάν όλες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα κτήριο. Έτσι, προανήγγειλε, ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι η επιχείρηση είναι μεν η ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του δήμου αλλά κινδυνεύει. Επίσης, στο σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνονται ως βασικοί άξονες η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΥΑΙ, η αναβάθμιση των υπηρεσιών της και η αναβάθμιση της ποιότητας εργασίας των εργαζομένων της.
Η Αποκεντρωμένη για τα ΑμΕΑ
Στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου επίσης ο κ. Γκόντας ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου και της ΔΕΥΑΙ μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την υπόθεση των ΑμΕΑ στη ΔΕΥΑΙ.
Η απόφαση επί της προσφυγής δύο πρώην εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ, η σύμβαση των οποίων δεν ανανεώθηκε, καλεί το ΔΣ της επιχείρησης εφόσον οι δύο πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί και για λόγους ισότιμης μεταχείρισής τους με τους υπόλοιπους, να κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες για την επαναπρόσληψή τους.
Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε πως η ΔΕΥΑΙ διαθέτει εδώ και χρόνια μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων ΑμΕΑ από την προβλεπόμενη ποσόστωση επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.
Το θέμα πάντως στην προκειμένη περίπτωση είναι εάν και κατά πόσον η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι τόσο ισχυρή, ώστε να υποχρεωθεί η ΔΕΥΑΙ να επαναπροσλάβει τους πρώην εργαζόμενους και τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δύο, ίσως και άλλοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη και δικαιωθούν.
Διακοπή για τους μετανάστες
Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, και μόλις πήρε το λόγο
ο Ν. Γκόντας, η συνεδρίαση διακόπηκε από συνθήματα μελών του αντιρατσιστικού κινήματος. Ένας μετανάστης από τη Σενεγάλη ζήτησε και πήρε το λόγο στη συνεδρίαση για να εκφράσει τα αιτήματα των μεταναστών που μένουν μόνιμα και εργάζονται κυρίως ως μικροπωλητές στην πόλη. Αφορμή για την παρέμβαση στο δημ. συμβούλιο όπως κατήγγειλαν, είναι οι επιχειρήσεις «σκούπα» της Αστυνομίας σε βάρος τους και η γενικότερη στάση των επίσημων φορέων της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα προβλήματά τους.
«Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που δουλεύαμε στο Καλπάκι σε άθλιες συνθήκες, είμαστε αυτοί που δε μπορούν να νοικιάσουν αξιοπρεπή σπίτια, αλλά τρώγλες και αποθήκες, είμαστε οι άνθρωποι χωρίς ταυτότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος των μεταναστών.
Ωστόσο κατά την αποχώρηση της ομάδας, ακούστηκαν συνθήματα με βαρείς χαρακτηρισμούς περί ρατσιστικών και φασιστικών νοοτροπιών και αντιλήψεων, που προκάλεσαν την αντίδραση των επικεφαλής, που τόνισαν, ότι ούτε η πόλη, ούτε το δημ. συμβούλιο έχει δείξει τέτοια δείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Ο Λάζαρος Νάτσης ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού των μεταναστών που ζουν στην πόλη και πρότεινε την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων ενσωμάτωσης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.
Ο Στέφανος Σκοπούλης ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση για τους μετανάστες.
Επιστολή για
τις αντικειμενικές
Παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο στο μεταξύ θα κάνει ο δήμος Ιωαννιτών για το θέμα των αντικειμενικών αξιών, καθώς υπάρχουν κατάφωρες αδικίες και μεγάλες δυσαρμονίες σε όλο το δήμο, ανάμεσα στις εμπορικές τιμές και στις καθορισμένες αντικειμενικές αξίες.
Ο Θ. Μπέγκας έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και κατέθεσε το σχετικό κείμενο το οποίο πρότεινε να αποσταλεί ως απόφαση του Σώματος στο υπουργείο, καθώς επίκειται νέος καθορισμός αντικειμενικών αξιών.
Συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία μαζί με το προεδρείο του Σώματος θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του κειμένου ώστε να αποσταλεί σήμερα στο υπουργείο και να δοθεί στη δημοσιότητα.
Έρχεται ο πρώτος αυτόματος πωλητής γάλακτος
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση κοινόχρηστου χώρου στην αρχή του πεζόδρομου της Μιχ. Αγγέλου με σκοπό την εγκατάσταση αυτόματου πωλητή γάλακτος. Το αίτημα υπέβαλλε η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος