«Πράσινο φως» για την υπογειοποίηση των καλωδίων με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων συνάδουν με τους στόχους του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη για την ανάγκη υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.
Η κα Σπυράκη με την ερώτηση που κατέθεσε, ανάδειξε το θέμα της ανάγκης υλοποίησης υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι οποίες έχουν να κάνουν με την υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας. Στην απάντηση του ο Επίτροπος σημειώνει πως:
«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης και την προώθηση της πράσινης μετάβασης· π.χ. το μέτρο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 37 % των συνολικών κονδυλίων του σχεδίου. Σε αυτή τη βάση, τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων ενδεχομένως να φαίνεται ότι συνάδουν με τους στόχους του μηχανισμού.»
Η ερώτηση της κας Σπυράκη Μαρίας έχει ως εξής: «Σοβαρότατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, με διαρκείς διακοπές παροχής ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας. Λόγω του ότι το υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι υπέργειο, οι διακοπές οφείλονται, κυρίως, σε πτώσεις δέντρων πάνω στα καλώδια. Η υπογειοποίηση των καλωδίων θα μπορούσε να αποτελέσει οριστική λύση στο πρόβλημα, ωστόσο εκτιμάται ότι η υπογειοποίηση των 240.000 χλμ. καλωδίων σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχοντας υπόψη:
Τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης συχνότητας και έντασης των καιρικών φαινομένων, καθώς και της αυξημένης ανάπτυξης και της ηλικίας των δέντρων που σχετίζονται με την αύξηση των θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα υψηλότερες ποσότητες νεκρού ξύλου, επιπλέον δε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να προκαλέσει την παραμονή φύλλων σε φυλλοβόλα δέντρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσης των δέντρων και την πρόκληση ζημιάς στα ηλεκτροφόρα καλώδια,
ερωτάται η Επιτροπή:
1.Υπάρχει δυνατότητα να υπαχθεί μέρος ή το σύνολο του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με δεδομένη την υψηλή συσχέτισή του με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών και της προστασίας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;
2.Υπάρχουν έργα στην ΕΕ που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους για την συγκατασκευή υπογείου δικτύου ηλεκτρισμού με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και θα μπορούσαν σχετικά έργα να υλοποιηθούν στην Ελλάδα».
Η απάντηση του Ιταλού Επιτρόπου για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι , έχει ως εξής: «Η Επιτροπή θα ήθελε να διευκρινίσει ότι, όπως ορίζεται στον κανονισμό για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για την κατάρτιση και την υποβολή εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στα εν λόγω σχέδια περιγράφεται το θεματολόγιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του οικείου κράτους μέλους. Τα προτεινόμενα μέτρα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ένωσης, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης και την προώθηση της πράσινης μετάβασης· π.χ. το μέτρο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 37 % των συνολικών κονδυλίων του σχεδίου. Σε αυτή τη βάση, τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων ενδεχομένως να φαίνεται ότι συνάδουν με τους στόχους του μηχανισμού.
Τα ταμεία της πολιτικής για τη συνοχή μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης των ταμείων, εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές να επιλέγουν και να υλοποιούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα σύμφωνα με τις προτεραιότητες που ορίζονται στα προγράμματα. Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για πιθανά κοινά έργα υπόγειων δικτύων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία της πολιτικής για τη συνοχή» κατέληξε ο κ.Τζεντιλόνι.
Related Posts
-
29 Μαρτίου 2024 -
29 Μαρτίου 2024 Έφεραν στο προσκήνιο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης
-
-
22 Σεπτεμβρίου 2022 Υπογειοποίηση του δικτύου της Περιφερειακής Οδού στην Άρτα
-
17 Σεπτεμβρίου 2022 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – Μαθαίνοντας για το Κάστρο και το Δάσος
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος