Η δυναμική της υποστήριξης των Ελλήνων πολιτών στην αναγκαιότητα αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας, είναι αυτή τη στιγμή ο καθοριστικότερος παράγοντας που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης.
Ποσοστό 53,3 % των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα του μεταπτυχιακού προγράμματος του Πολυτεχνείου, με έδρα το Μέτσοβο, δήλωσαν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν εθελοντικά και με την οικονομική τους συνδρομή για την αναστήλωση, στην περίπτωση που η Πολιτεία αδυνατεί να καλύψει το κόστος. Μάλιστα τόνισαν, ότι θα μπορούσαν να διαθέσουν ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 35 ευρώ για την προσπάθεια αναστήλωσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν επισήμως το απόγευμα της Πέμπτης στην έδρα του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο, από τις ομάδες των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΜΠ και αναδεικνύουν το ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων θεωρεί, ότι η αποκατάσταση του γεφυριού και μάλιστα όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική του μορφή, είναι ουσιαστικά εθνική υπόθεση.
Ίσως η αξία των ερευνητικών αποτελεσμάτων να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστεί, ότι από το σύνολο των ερωτηθέντων ποσοστό μόλις 4% είναι Ηπειρώτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας.
Το ενδιαφέρον των πολιτών όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και εμπράκτως με την οικονομική τους συνεισφορά, εάν απαιτηθεί, μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στο υπ. Πολιτισμού, αλλά και στους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη της καλύτερης λύσης και μάλιστα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Όπως σημείωσε άλλωστε ο καθηγητής του ΕΜΠ και υπεύθυνος του ΜΕΚΔΕ Μετσόβου Δημήτρης Καλιαμπάκος, η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα για το γεφύρι της Πλάκας, θα δημιουργήσει την απαιτούμενη δυναμική για να στηθεί ξανά όρθιο το γεφύρι.
«Σε μία ρημαγμένη Ελλάδα από την κρίση, το ότι βρίσκονται άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την Ήπειρο και δηλώνουν ότι θα έδιναν ως και 35 ευρώ από το υστέρημά τους για το γεφύρι, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το γεφύρι θα το σηκώσει αυτή η δυναμική των πολιτών, που μπορεί παράλληλα να βοηθήσει και στον περιορισμό των γραφειοκρατικών προβλημάτων», τόνισε ο κ. Καλιαμπάκος.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 Μαρτίου έως 10 Απριλίου σε τυχαίο δείγμα 410 πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, με τη μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης.
Στο κύριο μέρος της έρευνας, στην ερώτηση για το εάν θα ήταν διατεθειμένοι σε περίπτωση αδυναμίας της Πολιτείας, να συνεισφέρουν εθελοντικά με κάποιο χρηματικό ποσό, το 53,3% δηλώνει ότι θα το έκανε, σε αντίθεση με το 46,7%.
Οι δύο στους τρεις ανταποκρίνονται θετικά για λόγους ενδιαφέροντος και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το 19% δηλώνει ότι θα βοηθούσε για να περάσει στις επόμενες γενιές.
Από το 46,7% των ερωτηθέντων που κρατούν αρνητική στάση το 70% δηλώνει ότι αδυνατεί να συνεισφέρει για οικονομικούς λόγους, ενώ το υπόλοιπό 30% είναι η «άρνηση διαμαρτυρίας», τονίζοντας πως η αποκατάσταση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και μόνον αυτής.
Γνωστή σε όλους
η κατάρρευση
Το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει επισκεφτεί κάποια στιγμή το γεφύρι της Πλάκας, το 55% γνώριζε για την ύπαρξή του πριν την κατάρρευση και το 91% έμαθε ότι κατέρρευσε.
Ποσοστό 69% των ερωτηθέντων δήλωσε, ότι επισκέπτεται στον ελεύθερο του χρόνο ιστορικά μνημεία και ενδιαφέρεται γενικότερα για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών μετά την κατάρρευση είναι το συναίσθημα της θλίψης, ενώ μεταξύ των ερωτηθέντων όσοι έχουν υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και εκπαίδευσης αποδίδουν την κατάρρευση του γεφυριού στην αδιαφορία της Πολιτείας.
Το 86% των ερωτηθέντων θα ήθελε το γεφύρι να χτιστεί και πάλι όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική του μορφή.
Το 2,2% δε θα ήθελε να χτιστεί ξανά το γεφύρι για να θυμίζει την αδιαφορία και την αμέλεια της Πολιτείας, ενώ το 6,6% επίσης δε θα ήθελε, γιατί υπάρχουν αυτήν την περίοδο πολύ περισσότερο σημαντικές προτεραιότητες.
Ικανοποίηση των φορέων
Στην παρουσίαση της έρευνας έδωσαν το «παρών» ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Βορ. Τζουμέρκων, Κόνιτσας και Μετσόβου και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο Δημ. Μαυρογιώργος. Ο Αλ. Καχριμάνης τόνισε, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός όλων για την αποκατάσταση είναι η γραφειοκρατία, έκανε μία ιστορική αναδρομή στις ενέργειες από το 2003 μέχρι σήμερα από την πρώην Νομαρχία και την αιρετή Περιφέρεια, εκφράζοντας παράλληλα και την προσωπική του πικρία για την κριτική που δέχθηκε.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων
Γ. Σεντελές για την ανταπόκριση των πολιτών, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα.
Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου ζήτησε από το ΕΜΠ να παρέμβει προληπτικά και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας του γεφυριού της Κόνιτσας.
Τέλος ο δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας τόνισε, ότι η υπόθεση του γεφυριού της Πλάκας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνική υπόθεση.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος