Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με πολλούς ακόμη δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου συνεχίζει να συνδυάζει δράσεις διατήρησης της φύσης με πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Οι γύπες, σύγχρονοι ήρωες επιβίωσης σε ένα περιβάλλον γεμάτο απειλές, όπως παράνομα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), πυλώνες υψηλής τάσης, ανεμογεννήτριες, μολυβδίαση, φυτοφάρμακα, λαθροκυνήγι κ.α έχουν περιοριστεί δραματικά από όλη την ηπειρωτική επικράτεια. Έχουν εξαφανιστεί, όπως σημειώνεται από τον Μοριά, την Θεσσαλία και την Ήπειρο, αλλά επιβιώνουν στην Ρούμελη όπου αναπαράγονται σε τρεις μικρές αποικίες.
Ο Φορέας Διαχείρισης προσπαθώντας να αποκαταστήσει τον πληθυσμό τους απελευθερώνει γύπες από αιχμαλωσία και τη φετινή χρονιά τους ονοματίζει με ονόματα γνωστών ή άγνωστων για το ευρύ κοινό ιστορικών προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της επανάστασης, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των πολιτών και κινητοποιώντας τους να μάθουν περισσότερα για τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης. Ταυτόχρονα τα ονόματά τους θα μεταφέρουν μηνύματα για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την συνεργασία, απαραίτητες και για την διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς που απειλείται τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως.
Τα πουλιά αυτά μαζί με δεκάδες άλλα από τα Βαλκάνια φέρουν δορυφορικούς πομπούς και οι πτήσεις τους παρακολουθούνται από διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες των Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος BalkanDetox. Σε συνέχεια λοιπόν των τριών πουλιών που απελευθερώθηκαν πριν δύο μήνες με τα ονόματα «Βύρων», «Μάρκος» και «Αθανάσιος» (προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα, του Μάκρου Μπότσαρη και του Αθανάσιου Ραζή-Κότσικα) τρία ακόμη απελευθερώθηκαν στις 9 Απριλίου μετά από δίμηνη φιλοξενία σε ειδικό κλωβό προσαρμογής και εγκλιματισμού που διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στον Αράκυνθο. Τα
α ονόματα των τριών πρώτων πουλιών είναι:
Ιωάννης (προς τιμή του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου 1776-1826),
Ελένη (προς τιμήν της Ελένης Στάικου 1806-1887),
Αλτάνη (προς τιμήν της Αλτάνας ή Αλτάνης Ιγγλέζου Μάγιερ ; -1826).
Όπως αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας η δράση έγινε την περασμένη εβδομάδα υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Δασαρχείου Ιωαννίνων – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την σχετική άδεια του ΥΠΕΝ (του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών).
Όπως σημειωνει, τα τρία πουλιά που απελευθερώθηκαν βρίσκονται ήδη υπό δορυφορική παρακολούθηση και όλα φαίνεται να λειτουργούν κανονικά. Τα δύο πουλιά δείχνουν ότι χαίρουν άκρας υγείας και παραμένουν στον ευρύτερο χώρο απελευθέρωσης, στον Αράκυνθο, κοντά στα τελευταία δύο ζευγάρια της κοντινής αποικίας του είδους. Αντίθετα ο "Ιωάννης" έκανε την έκπληξη αφού ταξίδεψε την επόμενη μέρα βόρεια, φτάνοντας μέχρι τα Γρεβενά και επιστρέφοντας χτες στην περιοχή των Τρικάλων.
Related Posts
-
21 Φεβρουαρίου 2024 -
11 Μαρτίου 2023 ΠΛΑΤΑΝΟΣ-ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ Εκδήλωση για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων
-
25 Φεβρουαρίου 2023 Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Απελευθέρωσης
-
21 Φεβρουαρίου 2023 Η Κόνιτσα γιορτάζει την Απελευθέρωσή της
-
14 Οκτωβρίου 2022 Η Φιλιππιάδα γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση
-
1 Μαρτίου 2022 Απελευθερώθηκε στην Παμβώτιδα ο πιστός κύκνος της Καστοριάς
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος