Το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα άρχισαν να επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Η πρόταση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο και οι υπηρεσίες του υπουργείου θα πρέπει να «τρέξουν» για να καθορίσουν τις νέες τιμές.
Ωστόσο, η αναπροσαρμογή των αξιών που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προεργασία. Το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών προσανατολίζεται σε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 25%-30% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες.
Όμως στην περίπτωση αυτή τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από τα 2,65 δισ. ευρώ στα 1,855 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι λιγότερα κατά 795 εκατ. ευρώ.
Για να περιοριστούν οι απώλειες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος σήμερα επιβαρύνει όσους κατέχουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε με δηλώσεις της και η διευθύντρια της ΔΟΥ Ιωαννίνων Αγγελική Μπούσιου – Μπουρατζή.
Η κα Μπούσιου υποστήριξε, ότι η αλλαγή στις αντικειμενικές αναμένεται να ελαφρύνει και τον ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας πόσο δύσκολο είναι πια να ανταποκριθεί ο πολίτης στις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις.
Που αναμένονται μειώσεις
Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να παραδοθούν στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών σε 15 ημέρες και αμέσως μετά θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα τις θέτει σε άμεση εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κινείται στο εξής πλαίσιο:
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών κατά 20%. Στις ακριβές περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες, η μείωση θα ξεπερνάει το 30%, ενώ αντίθετα το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μικρότερο (κάτω από 20%) στις περιοχές όπου η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών είναι σχετικά μικρή.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες διορθώσεις θα γίνουν στις «ακριβές» περιοχές όπου οι αξίες των τιμών έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η παράταση για τις 100 δόσεις
Η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν αν μη τι άλλο μια ευεργετική διάταξη προκειμένου να μπορέσουν χιλιάδες φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η ανταπόκριση άλλωστε δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να κανονίσουν τις οφειλές τους και φυσικά να επωφεληθούν από τις διαγραφές προστίμων που επιβάλλονται όταν υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην παράταση αναφέρθηκε και η κα Μπούσιου τονίζοντας την ανταπόκριση του κοινού αφού οι δόσεις ξεκινούν από τα 20 ευρώ.
Στις πάνω από 38 ημέρες διάρκειας της ρύθμισης μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 700.000 κι αφορούν ρύθμιση χρεών άνω των 5 δισ. σύμφωνα με την Ν. Βαλαβάνη.
«Όχι» Βαλαβάνη στην παράταση για τις δηλώσεις
Η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η καθυστέρηση στο άνοιγμα της σχετικήΑς εφαρμογής αναμένεται να οδηγήσει σε μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας. Ήδη, φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να επεκταθεί έως τις 30 Ιουλίου, ήτοι να συμπέσει με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Όπως αναφέρουν εάν δεν υπάρξει παράταση της προθεσμίας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να εξελιχθεί η όλη διαδικασία εγκαίρως θα πρέπει να μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο Τaxis στο διάστημα 11 Μαΐου – 30 Ιουνίου περίπου 110.000 δηλώσεις.
Αρνητική στη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (30 Ιουνίου), κατά το διάστημα που καθυστέρησε να ανοίξει το σύστημα, εμφανίστηκε ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι το αίτημα του Επιμελητηρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης (31 Ιουλίου), για να μην επηρεαστεί η πορεία των εσόδων, αλλά και επειδή το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος