Ήπειρος

Ή επιτάχυνση ή παράταση

Off

Υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο, αλλά παράλληλα και ο κίνδυνος που προκύπτει μέσα από την πιθανότητα υλοποίησής του, να περάσουν στη νέα προγραμματική περίοδο, ως έργα γέφυρες, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομών, από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και το ΕΣΠΑ. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για καταστροφή, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, καθώς η νέα περίοδος δεν προβλέπει έργα οδικών υποδομών, αλλά κατατείνει σε άλλες δράσεις, όπως είναι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν οι περιφερειάρχες της χώρας με την Επίτροπο της Ε.Ε για την περιφερειακή πολιτική Κορίνα Κρέτσου στο υπ. Οικονομίας και την Παρασκευή στη συνάντηση που έγινε στην Κοιλάδα του Αχελώου. Οι περιφερειάρχες ζητούν ή την επιτάχυνση των πληρωμών για τα έργα του τρέχοντος προγράμματος ή εναλλακτικά την παράταση για ένα χρόνο του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτό όμως έχει ήδη απορριφθεί ως αίτημα το οποίο υπέβαλαν άλλα οκτώ κράτη μέλη της Ε.Ε για επίσης συγχρηματοδοτούμενα έργα. 
Η Επίτροπος, υποστήριξε, ότι η μοναδική περίπτωση να δοθεί χρονική παράταση είναι να περιληφθεί ξεκάθαρα στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, το αμέσως επόμενο διάστημα.  
Από την άλλη ο κ. Καχριμάνης μετέφερε και τη δέσμευση του υπουργού Υποδομών κ. Σταθάκη, ότι η κυβέρνηση θα κάνει κανονικά όλες τις πληρωμές μέχρι 31 Δεκεμβρίου και για τα μεγάλα οδικά έργα, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις.
«Εγώ δεν ξέρω αν αυτό ευσταθεί. Γιατί ξέρουμε όλοι πως από τα ευρωπαϊκά πράγματα για να εγκριθεί η δαπάνη ενός έργου, αυτό πρέπει να είναι ολοκληρωμένο. Αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα, μέχρι τέλος του 2015  υπάρχει θέμα. Όμως, μπορεί για κάποια από αυτά να γίνει συμφωνία από την πλευρά του κράτους. Πάντως, αν δεν γίνει συμφωνία, δεν υπάρξει παράταση και τα έργα δεν τελειώσουν και υπάρχει εκκρεμότητα, θα είναι καταστροφή για την προοπτική του νέου προγράμματος 2014-2020. Γιατί τα χρήματα που υπάρχουν, θα καταναλωθούν από τα έργα- γέφυρες που θα μεταφερθούν. Θεωρώ ότι είναι το υπ'  αριθμόν ένα θέμα, που πρέπει να εξεταστεί», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Θετική, με αστερίσκους 
η ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια
Στο μεταξύ, ο κ. Καχριμάνης σχολίασε και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς την Παρασκευή και η οποία επιχειρεί να ρυθμίσει οριστικά το θέμα με τους βοσκοτόπους και τις επιλέξιμες εκτάσεις.
Ο περιφερειάρχης τόνισε, ότι η ΚΥΑ  κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την κατανομή των βοσκοτόπων, είναι όμως απαραίτητες και ορισμένες άλλες συμπληρωματικές ρυθμίσεις.
«Με την πρόσφατη Κ.Υ.Α. του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Υποδομών, η πρώτη εντύπωση που δίνεται είναι ότι κάποιες Περιφέρειες φαίνεται να είναι αδικημένες με το συντελεστή βόσκησης και κάποιες, όπως είναι οι νησιωτικές, είναι ωφελημένες.  
Εγώ είπα ότι δεν παίζουν  τόσο ρόλο οι συντελεστές, όσο η  αναγραφή του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου της κάθε περιοχής για το οποίο πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και να καταγραφεί πλήρως ο βοσκότοπος της κάθε περιοχής που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα θα μπορέσουν όλα αυτά που η Κ.Υ.Α. αυτή περιλαμβάνει να εφαρμοστούν. Αν δεν γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες, θα είναι κάτι που θα είναι μεν προς τη θετική πλευρά, αλλά θα έχουμε αρκετά βήματα να διανύσουμε».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο περιφερειάρχης και αναφερόμενος στις εκτάσεις που πρέπει να περιληφθούν στις βοσκήσιμες εκτάσεις, είπε ότι με την πρόσφατη ΚΥΑ φαίνεται μια διαφορά ως προς το σύνολο των βοσκήσιμων εκτάσεων. 
«Ειδικά για την Ήπειρο – πρόσθεσε- που έχει εκτάσεις για ποιοτική κτηνοτροφία, όπως ορεινές χορτολιβαδικές, φρυγανώδεις (πουρνάρια κλπ), αλπικές ή προστατευόμενες, όλες αυτές θα μπουν ξανά στη διαχείριση, εκτός εκείνων που εξαιρεί η  Ε.Ε. (δέκα μεγάλα δένδρα ανά στρέμμα), ενώ με την Ελληνική Νομοθεσία απαγορεύονται ως βοσκήσιμα και  τα παραγωγικά δάση. Έχουν  ληφθεί πολλά στοιχεία από το ΕΘΙΑΓΕ και με τη νομοθεσία που προωθούν στη Βουλή, θα μπορέσουμε να λύσουμε και άλλα προβλήματα. Σήμερα εφαρμόζεται η νομοθεσία κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να μην  μπορούν να δοθούν ούτε άδειες. Με τη συζήτηση και τη συνεχή επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία θα δώσουμε αυτό που πρέπει». 
Τέλος ο περιφερειάρχης,  με αφορμή ερωτήματα κτηνοτρόφων, τόνισε για μια ακόμη φορά, ότι σήμερα οι Περιφέρειες, δεν έχουν καμία σχέση με τη νομοθεσία, ούτε με τους βοσκότοπους, ούτε και με τις επιδοτήσεις. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ