Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 11:28
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2015
Ελλάδα

Βάζοντας φρένο στην «αιμορραγία»

Off

Τους τρόπους ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω της συνεργασίας με νέους επιστήμονες, ταυτόχρονα όμως και τους τρόπους με τους οποίους θα μπει φρένο στην αιμορραγία των νέων που φεύγουν για το εξωτερικό, αναζητούν από κοινού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το Επιμελητήριο.
Οι «Ημέρες καριέρας» είναι μία πρώτη προσπάθεια των δύο τοπικών φορέων να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να το συνδυάσουν με μία πρώτη επαφή με νέους επιστήμονες, που είτε κάνουν το μεταπτυχιακό τους είτε έχουν ολοκληρώσει και τη διδακτορική τους διατριβή.
Με τους πλέον πρόχειρους υπολογισμούς τα χρόνια της κρίσης έφυγαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό περίπου 200.000 νέοι επιστήμονες αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας και μία καλύτερη τύχη. Η αιμορραγία αυτή δεν αναφέρεται μόνο στην επιχειρηματικότητα, αλλά παράλληλα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με τις προοπτικές ανάπτυξης να μειώνονται ακόμη περισσότερο.
Ο αναπληρωτής Πρύτανη Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Μήτσης επισήμαναν την αναγκαιότητα να σταματήσει με κάθε τρόπο η φυγή των νέων στο εξωτερικό. 
«Αυτοί οι οποίοι θα μείνουν στη χώρα, είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα και στην οικονομία και στην ανάπτυξη της περιοχής. Αυτοί που θα αλλάξουν τις συνθήκες είναι όσοι παραμένουν εδώ», τόνισε ο κ. Αλμπάνης, 
Από την πλευρά του ο Γ. Μήτσης χαρακτήρισε «τραγωδία» τη φυγή των εγκεφάλων της χώρας στο εξωτερικό.
«Στόχος μας είναι να παραμείνουν στον τόπο μας, ώστε να συμβάλλουν με νέες ιδέες και καινοτόμα σχέδια στην επιχειρηματικότητα».
Οι «Ημέρες καριέρας» στις οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος 400-500 φοιτητές και περίπου 40 τοπικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο «Κ. Παπούλιας» από τις 11.00 έως τις 17.00.

Πόλος έρευνας 
το Πανεπιστήμιο
Παράλληλα ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των προοπτικών της, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, στα οποία απασχολούνται 1500 περίπου ερευνητές.
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε, ότι το Πανεπιστήμιο έχει καταστεί σε πόλο έρευνας σε περιφερειακό επίπεδο, ακολουθώντας τα βήματα των Πανεπιστημίων Πατρών και Ηρακλείου. Ζήτησε όμως παράλληλα από την Περιφέρεια Ηπείρου να συνεχίσει τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, σε θέματα αιχμής όπως είπε, που μπορούν και να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020» στο οποίο μετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου και παρέχει τις αντίστοιχες δυνατότητες.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ