Με την πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και το θέμα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι να έχει ως επίκεντρό του την πολιτιστική κληρονομιά, συνέπεσε ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, όπως έχει οριστεί η 18η Μαΐου.
Κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία, φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
Και η φετινή Ημέρα των Μουσείων, είναι αφιερωμένη στο κοινό και στην προσπάθεια σύνδεσης των μνημείων, των μουσείων και γενικότερα των φορέων της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, με το γίγνεσθαι του τόπου και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν ανοιχτοί με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διάφορες εκδηλώσεις, που απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στα παιδιά.
Η προσπάθεια για τη σύνδεση των μνημείων με τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι προτεραιότητα πλέον για τους φορείς του πολιτισμού και των αρχαιοτήτων, όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ, τονίζοντας πως τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένας επιπλέον πόρος ανάπτυξης της κάθε περιοχής.
«Η Ελλάδα ως χώρα είναι σε μία προνομιακή κατάσταση, όπου η σχέση με τα μνημεία και τις αρχαιότητες είναι σχεδόν ρουτίνα. Αυτό που μένει όμως και είναι πραγματικά το δύσκολο κομμάτι είναι η αξιοποίηση, όχι μόνο από εμπορικής άποψης, αλλά και για την απόκτηση της πολιτιστικής μας γνώσης. Ειδικά οι νέοι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα από τον καθένα στην κεφαλαιοποίηση των μνημείων, για την αξιοποίησή τους. Μπορούν τα μνημεία να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και μέσω του πολιτιστικού κοιτάσματος να υπάρξει αξιοποίηση όλων όσοι έχουν όφελος από τη γνώση», τόνισε ο κ. Σουέρεφ, που ρωτήθηκε και για τους λόγους στους οποίους οφείλεται η αλλαγή στη νοοτροπία των τελευταίων ετών στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μνημεία και τα μουσεία.
«Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το μουσείο ήταν κλεισμένο και αφοσιωμένο στον εαυτό του. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς υπάρχει εξοικείωση της κοινωνίας και τα μνημεία είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μουσειολογικά και μουσειογραφικά, υπάρχουν οι τάσεις που δίνουν αξία σε κάτι που είναι αυτονόητο. Ότι στον τόπο αυτό ζούμε και ο τόπος που έζησαν και δημιούργησαν ό,τι βλέπουμε οι πρόγονοί μας είναι το σημείο της σύνδεσής μας και της συνέχειάς μας. Είναι μία αμφίδρομη σχέση», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.617)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος