Ανησυχητική, αλλά σε καμία περίπτωση ανεξέλεγκτη και με εκθετικά χαρακτηριστικά, κρίνεται η πορεία της πανδημίας σε επίπεδο Ιωαννίνων, με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να συνεχίζουν να καταγράφουν σταδιακή αύξηση.
Ωστόσο, η εικόνα που έχουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και όσοι παρακολουθούν τα ποιοτικά στοιχεία της διασποράς του ιού, είναι πως μετά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων σε διάστημα δύο εβδομάδων, ακολούθησε μία περίοδος που φτάνει επίσης στη συμπλήρωση άλλων δύο εβδομάδων, με την αύξηση να βρίσκεται στο 25% ανά εβδομάδα.
Το στοιχείο αυτό σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη δείχνει πως η εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων τουλάχιστον δημιουργεί μία σχετική ανησυχία και προβληματισμό, απέχει όμως από το να χαρακτηριστεί ανεξέλεγκτη και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της περιόδου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
«Είναι σαφές, ότι βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τη σοβαρότητά του. Πλήττονται κατά κύριο λόγο οι αστικές περιοχές που υπολείπονται στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά δεν αναμένουμε περαιτέρω απότομη κορύφωση. Θα έχουμε μία ήπια σταθεροποίηση, αλλά η μείωση θα είναι πιο δύσκολη, όσο ανοίγουν τομείς της οικονομίας και αυξάνεται η κινητικότητα. Στα Ιωάννινα σε αντίθεση με την διπλάσια αύξηση των κρουσμάτων ανά εβδομάδα, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια καταγράφουμε μία αύξηση, αλλά σε ένα ποσοστό 25% ανά εβδομάδα, κάτι που μας δείχνει, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα εκθετικό φαινόμενο. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά και φυσικά στην προσπάθεια τήρησης των μέτρων παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ειδικά στους εργασιακούς χώρους. Το πρώτο στοίχημα πάντως για όλους ήταν και παραμένει για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, γιατί είναι εξαιρετικό ζήτημα για τα παιδιά», σημείωσε η κα Ντζάνη.
Περισσότερα θετικά
σήματα στα λύματα
Ανάλογη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή, καταγράφεται και επιβεβαιώνεται από την εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων στα ακάθαρτα λύματα της πόλης, όπου προκύπτουν θετικά σήματα του ιού και στην είσοδο του βιολογικού, αλλά και σε πυκνοδομημένα αστικά περιβάλλοντα. «Υπάρχει μία αυξητική τάση, που σχετίζεται όμως, όπως το ξέρουμε και είναι αποδεδειγμένο από την ιχνηλάτηση από τις μεταφορές από την περιφέρεια προς το κέντρο. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση η αλματώδης αύξηση που είχαμε το φθινόπωρο. Θα ήταν άλλωστε έκπληξη για εμάς να έχουμε μία τέτοια έκρηξη σήμερα στην περιοχή μας», πρόσθεσε.
Νοσηρότητα
και μεταλλάξεις
Άγνωστο ακόμη παραμένει ωστόσο για την επιστημονική κοινότητα το πόσο συνδέεται με την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, η παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, καθώς θα απαιτηθεί αρκετός ακόμη χρόνος και στοχευμένες μελέτες για να αποδειχθεί. «Το βέβαιο είναι, ότι έχουμε ενδείξεις μετατόπισης της νοσηρότητας σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες και αυτό φαίνεται πως έχει σχέση και με την τήρηση των μέτρων, αλλά προφανώς και με τον εμβολιασμό που είναι το μεγάλο μας όπλο και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
20 Σεπτεμβρίου 2024 Στα ίδια επίπεδα η θετικότητα του κορωνοϊού
-
9 Αυγούστου 2024 Παράμετροι και εξελίξεις με τον κορωνοϊό το καλοκαίρι
-
24 Μαΐου 2024 2 θάνατοι από Covid-19, 6 διασωληνωμενοι, 117 εισαγωγές
-
22 Μαρτίου 2024 8 θάνατοι από covid-19 και 13 διασωληνωμένοι
-
8 Μαρτίου 2024 Μείωση σε όλους τους δείκτες της Covid – 19
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος