Oι καρδιακές παθήσεις είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο και η κατανόηση -από το κοινωνικό σύνολο- των συμπτωμάτων των καρδιακών παθήσεων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος υποστεί καρδιακή προσβολή ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις;
Πώς θα αντιμετωπίσει επαρκώς προβλήµατα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η αλλαγή στη σεξουαλική συµπεριφορά, η δυσκολία επιστροφής στην εργασία κ.ά.;
Σε αυτό το σημείο σημαντικός είναι ο ρόλος της Καρδιακής Αποκατάστασης, ώστε οι καρδιαγγειακοί ασθενείς να ζήσουν φυσιολογικά και να επανέλθουν με τις καλύτερες το δυνατόν συνθήκες στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.
Τι περιλαμβάνει η Καρδιακή Αποκατάσταση;
Η καρδιακή αποκατάσταση είναι ένα ιατρικά συντονισμένο και ελεγχόμενο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας σε περίπτωση που κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειοπλαστική ή άλλη χειρουργική επέμβαση καρδιάς.
Η καρδιακή αποκατάσταση δυστυχώς δεν αλλάζει το παρελθόν, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Κύριο πεδίο της Καρδιακής Αποκατάστασης είναι η συμβουλευτική και η εκπαίδευση άσκησης.
Η άσκηση βοηθά την καρδιά να λειτουργεί όπως επίσης και ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι σημαντικό επομένως ο ασθενής να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του και να ακολουθεί πρακτικές που προωθούν την υγεία της καρδιάς.
Επίσης ένα βασικό στοιχείο της καρδιακής αποκατάστασης είναι ο ασθενής να εκπαιδεύσει τον εαυτό του για να διαχειριστεί τους παράγοντες κινδύνου όπως π.χ. να κόψει το κάπνισμα, να αδυνατίσει και πολλά άλλα.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το άγχος και ο καρδιαγγειακός ασθενής πρέπει να το μειώσει εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις πηγές από τις οποίες προκαλείται το καθημερινό του στρες.
Η καρδιακή αποκατάσταση δεν αφορά μόνο ένα γιατρό ή ειδικό. Είναι μια ομαδική προσπάθεια και ο καρδιαγγειακός ασθενής θα συνεργαστεί με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, καθώς επίσης με την οικογένεια και τους φίλους του, προκειμένου να αλλάξει συνολικά και ριζικά τον τρόπο ζωής του. Όλα τα παραπάνω βέβαια θα τα επιτύχει σε στενή συνεργασία με τον γιατρό του.
Και να μην ξεχνάμε: στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, δεν πρέπει να παραμελούμε τη φυσική δραστηριότητα, είτε με εκτέλεση ασκήσεων στο σπίτι είτε με την πιο απλή μορφή ολοκληρωμένης άσκησης που είναι η βάδιση, αν είναι δυνατόν ακόμη και σε καθημερινή βάση.
– Η Εβδομάδα Καρδιακής Αποκατάστασης (14-20 Φεβρουαρίου), καθιερώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Καρδιαγγειακής και Πνευμονικής Αποκατάστασης (AACVPR) και εστιάζει την προσοχή των ανθρώπων στην καρδιακή αποκατάσταση και τα οφέλη της.
Αποτελεί μια εβδομάδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν για τον ασθενή από τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης.
Η Εβδομάδα Καρδιακής Αποκατάστασης γιορτάζεται σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις και πώς να τις αντιμετωπίσουν.
Related Posts
-
17 Οκτωβρίου 2024 -
30 Σεπτεμβρίου 2023 Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο ρόλος της πρόληψης
-
-
16 Φεβρουαρίου 2021 14 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών
-
28 Ιανουαρίου 2021 Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Καρδιαγγειακοί Ασθενείς
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος