Ξεκάθαρη θέση στο δημόσιο διάλογο, αλλά και στη διεκδίκηση μέρους έστω του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη, παίρνει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, και τη συζήτηση που άνοιξε έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ δήμου και περιφέρειας αντίστοιχα, τη δική του παρέμβαση έκανε δημοσίως το Πανεπιστήμιο με τον πρύτανη Τρ. Αλμπάνη και τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων Μηνά Πασχόπουλο, να γνωστοποιούν, ότι το Πανεπιστήμιο διεκδικεί χώρους στη Δομπόλη, για να στεγάσει το Μουσείο Τυπογραφίας και το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής σε πρώτη φάση.
Η πρόταση έχει ήδη μεταφερθεί στους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο ανεπισήμων συζητήσεων, και θα κατατεθεί και επισήμως το επόμενο διάστημα, όταν κωδικοποιηθεί και αποτυπωθεί πλήρως από την Αρχιτεκτονική Σχολή, που έχει αναλάβει αυτόν το ρόλο.
Διεκδίκηση
Για διεκδίκηση ενός τμήματος του κτιρίου, που ιστορικά ανήκει στο Πανεπιστήμιο έκανε λόγο ο κ. Αλμπάνης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στο κάδρο της διεκδίκησης και της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν ήδη τεθεί υπόψιν των τοπικών φορέων και δη του δήμου Ιωαννιτών, οι καλές προθέσεις του Πανεπιστημίου, να παραχωρήσει έκταση για την επέκταση του καταφυγίου αδέσποτων όπως όμως και έκταση εντός της Πανεπιστημιούπολης, για τη φιλοξενία Πειραματικών σχολείων, με το δημ. συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του να έχει ήδη αποδεχθεί την παραχώρηση αυτή.
Εξυπηρετείται η ανάγκη σύνδεσης με την πόλη
Ο κ. Πασχόπουλος από την πλευρά του χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση, ότι το Πανεπιστήμιο δεν ενδιαφέρεται για την ιστορία του, διεκδικώντας το κτίριο, τονίζοντας, ότι το Πανεπιστήμιο επανειλημμένως στο παρελθόν και σήμερα συζητά με τους τοπικούς φορείς και τώρα με τον δήμο Ιωαννιτών ακριβώς για αυτήν την προοπτική.
«Είναι δύο Μουσεία με εκθέματα ευρωπαϊκής ακτινοβολίας και επιπέδου και εκτίμησή μας είναι, ότι σε αυτούς τους χώρους σε συνεργασία και με τη συνεκμετάλλευση με τον δήμο Ιωαννιτών, μπορούν να λειτουργήσουν, όχι μόνο για εκθεσιακούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, αλλά ακόμη και για εκπαιδευτικούς, αναβαθμίζοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Πανεπιστημίου και φέρνοντας πιο κοντά τη σύνδεσή του με την πόλη», ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος.
Επαφές και με το ίδρυμα
του Ομίλου Πειραιώς
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις και με το Ίδρυμα του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς, ώστε να συνταχθεί μία πλήρης μελέτη για τους χώρους του κτιρίου στη Δομπόλη, που μπορούν να μεταφερθούν τα δύο Μουσεία, και αυτοί να χρησιμοποιούνται παράλληλα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Μία ενδιαφέρουσα επίσης παράμετρος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός πίεσης από το Πανεπιστήμιο εάν παραστεί ανάγκη στην πορεία των συζητήσεων, είναι και η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, που αναφέρει, ότι όταν το κτίριο αποκατασταθεί μέρος του, θα διατεθεί (και) για τις ανάγκες του ακαδημαϊκού Ιδρύματος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
31 Ιανουαρίου 2024 -
14 Οκτωβρίου 2023 «Ασπίδα προστασίας» της ΠΑΕ στο ποδοσφαιρικό τμήμα
-
11 Μαΐου 2023 Άνοιξε ο δρόμος, μένει η ένταξη στο ΕΣΠΑ
-
8 Μαρτίου 2023 Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης
-
23 Φεβρουαρίου 2023 Στο επόμενο στάδιο το παλιό πανεπιστήμιο
-
3 Δεκεμβρίου 2022 Στο κυρίως στάδιο οι εργασίες στο νέο κόμβο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.196)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος