Μόλις στα πρώτα της βήματα βρίσκεται η ιστορία της αξιοποίησης και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα γίνει, στο κτίριο του παλαιού Πανεπιστημίου της Δομπόλη, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί σε γρήγορο χρόνο, η διαδικασία της παραχώρησης στον δήμο Ιωαννιτών, που ανακοινώθηκε άλλωστε από τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ελισάφ.
Η ανακοίνωση που έγινε την Δευτέρα από τους κ.κ Καχριμάνη και Ελισάφ αντίστοιχα, για την υπουργική απόφαση του 2001 επί θητείας Κ. Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που καθορίζει τοπικό ρυμοτομικό με πρόβλεψη για ανέγερση κτιρίου διοίκησης στο παλαιό Πανεπιστήμιο, παρουσιάστηκε από περιφέρεια και δήμο ως η λύση που οδηγεί οριστικά σε μία απεμπλοκή, τουλάχιστον στο επίπεδο της χρήσης του κτιρίου.
Αυτό βέβαια είναι η εύκολη ανάγνωση, γιατί υπάρχουν περισσότερες από μία διαφορετικές, με βασικότερη αυτή που λέει, πως ο σχεδιασμός μίας πόλης για τόσο σοβαρά ζητήματα, δεν μπορεί να υποτάσσεται και να ακολουθεί προτάσεις ή σχέδια επί χάρτου, προ εικοσαετίας, τα οποία έγιναν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές.
Μία υπουργική απόφαση δε συνιστά σε καμία περίπτωση Προεδρικό Διάταγμα επομένως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιηθεί.
Υπάρχουν επίσης και άλλες παράμετροι και ενστάσεις, όπως το ότι δε συνιστά πολιτικό ορθολογισμό, να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη δυνατότητα έκφρασης γνώμης τουλάχιστον από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, αλλά και από συναρμόδιους, εμπλεκόμενους φορείς.
Η προοπτική για παράδειγμα της ανέγερσης δημαρχείου και συστέγασης δημοτικών υπηρεσιών στη Δομπόλη, θα δημιουργήσει νέες συνθήκες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στην περιοχή, που ήδη είναι σημαντικά επιβαρυμένη από τις υπάρχουσες λειτουργίες των υπηρεσιών και των σχολικών συγκροτημάτων.
Πρώτο ψήγμα κριτικής
Η συζήτηση βέβαια δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο, όμως όπως φάνηκε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο δήμο Ιωαννιτών τη Δευτέρα, δεν είναι μακριά η ώρα που το θέμα θα συζητηθεί στο δημ. συμβούλιο. Από την αντιπολίτευση τόσο ο Θ. Μπέγκας όσο και η Τατ. Καλογιάννη περιορίστηκαν μόνο σε κάποιες αιχμές, κυρίως για τον τρόπο με τον ποίο χειρίστηκε την υπόθεση ο κ. Ελισάφ, προκαταλαμβάνοντας όμως τις αποφάσεις του δημ. συμβουλίου.
Η κα Καλογιάννη έκανε λόγο για σπασμωδικές κινήσεις του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, που επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση που ο κ. Ελισάφ πρότεινε, όπως ισχυρίστηκε, στον Πρωθυπουργό την αξιοποίηση του ακινήτου στη Δομπόλη, ως δημαρχιακό μέγαρο, χωρίς να έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια προμελέτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Ελισάφ έδωσε μία συνολική απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, λέγοντας, πως το αντίθετο θα έπρεπε να γίνει, αφού η δημοτική αρχή διεκδίκησε και όπως αποδεικνύεται πέτυχε στην πράξη την παραχώρηση του κτιρίου της Δομπόλη, χωρίς να εμμένει πάντως στην προοπτική της ανέγερσης δημαρχιακού μεγάρου.
«Ένα διαχρονικό ζήτημα λύνεται κι αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. Θα παραχωρηθούν χώροι στην πόλη και το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές. Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχουν σχέδια επί χάρτου αλλά να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε.
Η Ενότητα Πολιτών
Η Ενότητα Πολιτών με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Τρίτης αναφέρεται με λεπτομέρειες στο σχεδιασμό και την πρότασή της για το κτίριο στη Δομπόλη, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή, ότι φέρνει στο προσκήνιο το θέμα με αλλοπρόσαλλο τρόπο. Αφού τονίζει, ότι η αξιοποίηση του κτιρίου είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα για την πόλη υπενθυμίζει ότι ως δημοτική αρχή είχε προωθήσει τη μελέτη ανέγερσης δημαρχιακού μεγάρου στο ΚΕΠΑΒΙ. Ως εκ τούτου προτείνει οι χρήσεις που θα επιλεγούν για το κτίριο της Δομπόλη, να συνάδουν με το ιστορικό του παρελθόν με συνδυασμό χρήσεων.
«Καθοριστική για εμάς οφείλει να είναι και η εμπλοκή του Πανεπιστημίου το οποίο μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό των δράσεων αλλά και να είναι παρόν διαρκώς, τόσο για ιστορικούς λόγους όσο και για την επίτευξη διαδραστικής λειτουργίας και την ενδυνάμωση των σχέσεών του με την τοπική κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πολλές και η δημοτική αρχή όφειλε να τις συγκεντρώσει, να τις παρουσιάσει και να τις αξιολογήσουμε όλοι μαζί. Όχι μόνο ως δημοτικό συμβούλιο, αλλά και ως γιαννιώτικη κοινωνία.
Δεν το έπραξε και προτίμησε δια μέσου του δημάρχου να ζητήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς καμία προηγούμενη προετοιμασία, την παραχώρηση του κτιρίου στο δήμο προσδιορίζοντας τη χρήση του ως νέου δημαρχιακού μεγάρου.
Θέτουμε λοιπόν κάποια βασικά ερωτήματα:
Έχει εγκαταλειφτεί από τη δημοτική αρχή η ιδέα της μεταστέγασης του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ;
Έχει προηγηθεί κάποια προμελέτη η οποία να διασφαλίζει ότι το κτίριο της Δομπόλη μπορεί να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου και των επιχειρήσεών του;
Έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών στάθμευσης;
Έχει μελετηθεί στοιχειωδώς ο επιπρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος που θα δημιουργηθεί σε μια οδό που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη;
Η πρώτη ενέργεια καλών και αγαθών προθέσεων από τη μεριά της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, θα είναι η έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με μοναδικό θέμα «Συζήτηση επί του θέματος αξιοποίησης του παλιού κτιρίου του πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη».
Άλλωστε μια υπουργική απόφαση του 2001 η οποία εκδόθηκε με βάση τις ανάγκες εκείνης της εποχής δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για τις ανάγκες του σήμερα και πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει», αναφέρει η Ενότητα Πολιτών στην ανακοίνωσή της.
Η Μ. Κεφάλα
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα της Δομπόλη προκάλεσαν τη δημόσια παρέμβαση της βουλευτού Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα που τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε υποβάλλει ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό αναφορικά με την αξιοποίηση του κτιρίου ενώ είχε συναντηθεί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Βλαστό.
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη ενός θέματος που από την πρώτη στιγμή της κοινοβουλευτικής θητείας μου έκανα σημαία. Το παλιό Πανεπιστήμιο, που κάποτε στέγαζε όνειρα και φιλοδοξίες και για πολλά χρόνια αφέθηκε στη φθορά του χρόνου, τώρα «ξανααναπνέει» με την καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.:1/18-09-2019 ερώτησή μου στον αρμόδιο υπουργό και με τις συνεχείς παρεμβάσεις μου μεταξύ των οποίων και στην ΕΤΑΔ, συνέβαλα στο να δρομολογηθούν οι εξελίξεις ώστε ένας «σκελετός» κτιρίου να μετατραπεί σε χώρο στέγασης και εκπροσώπησης των αρχών της πόλης μας», αναφέρει στη δήλωσή της η κα Κεφάλα.
Related Posts
-
11 Μαΐου 2023 -
8 Μαρτίου 2023 Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης
-
3 Δεκεμβρίου 2022 Στο κυρίως στάδιο οι εργασίες στο νέο κόμβο
-
10 Αυγούστου 2022 Το στοίχημα και το ρίσκο με τη Δομπόλη
-
6 Αυγούστου 2022 «Δομπόλη εξπρές» από τη Δημοτική Αρχή
-
13 Ιουλίου 2022 Με 12,5 εκατ. προχωρά το παλιό Πανεπιστήμιο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος