Με συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη το πρωί, τα μέλη του Δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην νέα απόφαση που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου ενώ έθεσαν και το θέμα της μη οικονομικής ενίσχυσης των δικηγόρων κατά την πανδημία.
«Η εφαρμογή των συνταγματικών ελευθεριών, σε ένα ευνομούμενο – κοινωνικό κράτος δικαίου, δε δύναται να αποτελεί ατραπό διαφυγής της δημόσιας κριτικής στην κυβερνητική πολιτική, με την επιλεκτική εφαρμογή των δικαιωμάτων των πολιτών. Η αυτονόητη τήρηση των μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να αποτελεί επίφαση για τις αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις που συνεχίζει να λαμβάνει η Κυβέρνηση.
Χρέος όλων μας είναι να αντισταθούμε στην πολιτική της Κυβέρνησης και να προστατεύσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Η εναντίωση στην έκπτωση και τον ευτελισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και η προσπάθεια παρεμποδίσεως της κανονικοποίησης τέτοιων επικίνδυνων και αντιδημοκρατικών μεθόδων αποτελούν δικαίωμα και θεμελιώδη ηθική υποχρέωση τόσο του νομικού κόσμου όσο και κάθε πολίτη», αναφέρει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου.
Η ενίσχυση
Για την οικονομική ενίσχυση ο Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι σήμερα συμπληρώνονται τρεις συνεχόμενοι μήνες αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων «χωρίς να έχει λάβει το σώμα ούτε ένα ευρώ».
«Όλοι οι επαγγελματίες έχουν μείωση των εισοδημάτων τους αλλά οφείλει η κυβέρνηση να διακρίνει ποίοι επαγγελματίες πραγματικά πλήττονται από την απόφαση της κυβέρνησης της αναστολής εργασιών, ποιοι δεν μπορούν να εργαστούν.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 έλαβε μόλις το 1/5 και το ¼ αντίστοιχα των δικηγόρων πανελλαδικά. Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων λόγω των προϋποθέσεων και της δομής λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων θα ενταχθούν ελάχιστοι δικηγόροι», τονίζουν οι δικηγόροι και συνεχίζουν:
«Τα γραμμάτια των παραστάσεων στους Συλλόγους έχουν πέσει σχεδόν στο ήμισυ και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταβάλει οικονομική ενίσχυση, αλλά δεν μας χορηγεί ούτε φορολογικές, ούτε ασφαλιστικές απαλλαγές και αναστολές, πλην της μείωσης ενοικίου.
Το αίτημα για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 αποτελεί πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος από τον Μάιο του 2020.Δεν ζητάμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε την οικονομική στήριξη του πληττόμενου κλάδου μας από τα δικά μας χρήματα. Ο λογαριασμός του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκε με χρήματα των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων, μέσω των ετήσιων εισφορών τους, ύψους 120 ευρώ ανά έτος.
Δυστυχώς όμως, η κυβερνητική ασυνέπεια και οι παλινωδίες δεν έχουν τέλος. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει συνεχώς προσκόμματα στη διάθεση του χορηγήματος μειώνοντας το προς διάθεση ποσό και ανακοινώνοντας ως κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων την μείωση του τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2020, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πρόταση των επιστημονικών φορέων και σε αντίθεση με όλες τις άλλες μορφές οικονομικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν σε άλλους εργαζόμενους».
Related Posts
-
19 Νοεμβρίου 2024 -
16 Νοεμβρίου 2024 Παράταση στα μέτρα για την ευλογιά
-
30 Οκτωβρίου 2024 Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διακοπή κυκλοφορίας
-
18 Σεπτεμβρίου 2024 Πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα για τον τουρισμό
-
-
17 Ιουλίου 2024 Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος