Τελευταία Νέα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 10:40
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2021
Πολιτισμός

Δεν ξεχνούμε τους Εβραίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος

Off

Διαδικτυακή θα είναι φέτος η ετήσια εκδήλωση που γίνεται για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν, σήμερα Τετάρτη στις 8.00 μ.μ.. η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Θα ακολουθήσουν μουσικές μαρτυρίες εξόριστων Ευρωπαίων συνθετών του Μεσοπολέμου με τίτλο: «Πίσω ψυχή μου στη φωλιά σου. Η Γη δεν είναι για σένα…» – Judah Halevi.

H εκδήλωση θα προβληθεί στη σελίδα του Πνευματικού Κέντρου στο Youtube- https://youtu.be/p2lKnTb0y0c.

 

Η συναυλία

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία με έργα για κλαρινέτο και πιάνο συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και για τους μουσικούς τους πειραματισμούς από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στην εποχή και το κλίμα του Μεσοπολέμου μας μεταφέρουν μουσικά κείμενα των Ernst Krenek, Paul Hindemith και Erwin Schulhoff.

Μουσικό Πρόγραμμα:

-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μικρή Σουίτα» για κλαρινέτο και πιάνο, Op. 28 (1924), I, II, V μέρος

-Paul Hindemith (1895-1963): Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο (1939), I, II μέρος

-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μονόλογος» για σόλο κλαρινέτο (1956 ) – απαγγελία

«Η Φούγκα του Θανάτου»

-Erwin Schulhoff (1894-1942): «Hot Sonate» (1930), II μέρος

Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Ελευθέριος Καραγιάννης στο κλαρινέτο και η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο.

Την εκδήλωση πλαισιώνει με την απαγγελία του έργου «Η Φούγκα του Θανάτου» (Paul Celan) ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ « Στρατόπεδο Μπέλζεν – Η Άγνωστη Ιστορία» (Σκηνοθεσία: Τομ Στάμπερφιλντ, Παραγωγή: BBC, Ηνωμένο Βασίλειο 2019, Διάρκεια: 60΄).

 

Το μήνυμα του Δημάρχου 

Εκδήλωση ενάντια σε κάθε προκατάληψη , κάθε ξενοφοβία, κάθε ρατσισμό, χαρακτηρίζει την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, υπογραμμίζοντας στο μήνυμά του για την αυριανή ημέρα ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος πρέπει σήμερα να αναχθεί σε συμβολική μνήμη ενάντια σε κάθε προκατάληψη.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος: 

«Πολλές φορές στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις αναρωτιέμαι για τη σκοπιμότητα τους. Μια πρώτη απάντηση είναι ότι είναι εκδηλώσεις μνήμης ενάντια στη μοιραία λήθη, την αποσιώπηση, τη διαστρέβλωση των γεγονότων και εν τέλει την άρνηση. Και αυτό είναι το ελάχιστο απέναντι σε εκείνους που χάθηκαν. Είναι το ελάχιστο απέναντι στο αδιανόητο που όμως έγινε. Είναι το ελάχιστο απέναντι στη φρίκη τα όρια της οποίας υπερέβησαν κάθε φαντασία. Γιατί το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην Παγκόσμια Ιστορία. Γιατί το Άουσβιτς, ως σημείο αναφοράς της ολοκληρωτικής καταστροφής του Εβραϊσμού της Ευρώπης, είναι το ζοφερό αίνιγμα κατά τον Αμερύ, η μαύρη τρύπα του πολιτισμού κατά τον Πρίμο Λέβι, το σημείο μηδέν κατά τον Ίμρε Κέρτις, εκεί όπου το απροσμάχητο τείχος ανάμεσα στον άνθρωπο και στον μη άνθρωπο είχε βάναυσα, ίσως οριστικά για το υπόλοιπο της ανθρώπινης ιστορίας διαρραγεί. Είμαστε έτσι υποχρεωμένοι να μιλήσουμε για το απερίγραπτο, το ασύλληπτο, το αδιανόητο για τη φρίκη που αφήνει άφωνο τον άνθρωπο και που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Όμως όλα τούτα δεν αρκούν. Το ερώτημα γιατί πρέπει να θυμούμαστε τούτα τα οδυνηρά μα ωστόσο απόμακρα γεγονότα του παρελθόντος παραμένει» και προσθέτει: «Δεν μας αρκεί η οδύνη του ζοφερού παρόντος ή η κυοφορούμενη του μέλλοντος που στοιβάζονται από πάνω μας; Ωστόσο, η γόνιμη μνήμη μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις αιτίες των κορυφαίων γεγονότων που συγκροτούν την ιστορία μας, αφού τα ιστορικά γεγονότα δεν ιδιωτικοποιούνται, είναι καρπός πολλών όπως αντιστοίχως σε πολλούς επιμοιράζεται η ευθύνη. Όλων προηγείται η βουή των επερχόμενων γεγονότων; όπως προφητικά λέει ο Κωνσταντίνος Καβάφης και η οποία πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους –τους Γερμανούς ναζί, τα SS και τους συνεργάτες τους, εν προκειμένω, επεκτείνεται και στους άλλους, όπως μπορεί στις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας να είναι οι εκκωφαντικοί σιωπούντες , οι αδιάφοροι για τα κοινά ή οι φοβισμένοι ηθελημένα και αθέλητα.

Το Άουσβιτς συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη όπου ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός οδηγήθηκε στο τέλειο έγκλημα με την ανοχή ή και ακόμα με τη συνεργασία εκατομμυρίων ανθρώπων και θρησκευτικών ταγών. Το Άουσβιτς είναι δυστυχώς η λογική κατάληξη του παμπάλαιου, πολυποίκιλου Ευρωπαϊκού Αντισημιτισμού που αποτελεί τον πυρήνα κάθε προκατάληψης. Δυο χιλιάδες χρόνια αντιιουδαϊσμού βρήκαν την πιο αποτρόπαια κατάληξη τους στο Ολοκαύτωμα . Έτσι, παρόμοιες εκδηλώσεις πέρα από την αναγνώριση των αιτιωδών σχέσεων που οδηγούν στο τέλειο έγκλημα μπορούν να δώσουν μια τελεσίδικη απάντηση στην αναβίωση και εδραίωση αυτού του παμπάλαιου αντισημιτισμού και η πόλη μας μπορεί ενδεχόμενα να έδωσε αυτό το μήνυμα με σαφήνεια και καθαρότητα». Και καταλήγει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στο μήνυμά του: «Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε που προβάλλουν ανερυθρίαστα οι απειλές μιας νέας βαρβαρότητας οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Σήμερα που ο αχαλίνωτος ρατσισμός, η απροκάλυπτη ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός ελλοχεύουν οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε απυρόβλητοι από μια πλημμυρίδα ρατσιστικής βίας».

 

 

Ανησυχητική αύξηση της διαστρέβλωσης 

και της άρνησης του Ολοκαυτώματος

 

Σε δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αναφέρεται:

«Στις 27 Ιανουαρίου εορτάζουμε την 76η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου και θυμόμαστε τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο αντισημιτισμός οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, αλλά, δυστυχώς, δεν εξέλιπε με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ανησυχώ για την αύξηση του μίσους έναντι των Εβραίων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η περίοδος της πανδημίας τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση, προάγοντας συχνά αντισημιτικά αφηγήματα. Παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.

Καθώς οι χώροι μνήμης κλείνουν λόγω της πανδημίας και ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να θυμόμαστε. Όσο διαδίδονται μύθοι συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά για να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό.

Καθώς εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση, οι αρχές, οι κοινωνικές πλατφόρμες και οι χρήστες πρέπει να συνεργάζονται, ώστε να διασφαλίζουν τη μη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων- τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.

Τα γεγονότα έχουν σημασία. Η ιστορία είναι σημαντική. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η Ευρώπη ευδοκιμεί όταν η εβραϊκή κοινότητά της και άλλες μειονότητες μπορούν να ζουν με ειρήνη και αρμονία.

Για τον λόγο αυτόν εντός του τρέχοντος έτους θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη».

 

Η στρατηγική

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής το 2021, με σκοπό να στηρίξει τις χώρες της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών στον αγώνα τους κατά του αντισημιτισμού. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας.

Ένα ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο εξασφαλίζει την προστασία από τη βία, τις διακρίσεις και τις εκδηλώσεις εχθρότητας που έχουν ως κίνητρο τον αντισημιτισμό και ποινικοποιεί την άρνηση και τη διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2005, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (60/7), η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε ως ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ιστορία του Ολοκαυτώματος, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές πράξεις γενοκτονίας. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν ενεργητικά τη διατήρηση των χώρων του Ολοκαυτώματος που χρησίμευσαν ως ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας και ως φυλακές.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ