«Το μέλλον των ελληνικών μουσείων» με αφορμή την εξαγγελία του υπουργείου Πολιτισμού από το τέλος του 2020, να προχωρήσει στη μετατροπή της διοικητικής οργάνωσης πέντε εμβληματικών αρχαιολογικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ήταν το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή 2.500 και πλέον πολιτών.
Η εξαγγελία του υπ. Πολιτισμού για τη μετατροπή της μορφής διοίκησης πέντε κρατικών μουσείων προκάλεσε εξαρχής μεγάλες και ισχυρές αντιδράσεις, καθώς επισημαίνεται, ότι το θέμα μόνο διοικητικό και τυπικό δεν είναι αλλά αντιθέτως, σχετίζεται απόλυτα με τη διάθεση ως κοινό κτήμα των ελλήνων πολιτών, της αρχαιολογικής και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που δε μπορεί να μετατρέπεται σε αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης.
Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που λειτουργούν ήδη ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού.
Η Εσθήρ Σολομών
Μεταξύ των ομιλητών στη συνάντηση της Πέμπτης ήταν και η επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Εσθήρ Σολομών, που σε δηλώσεις της στο ITV ανέπτυξε τα βασικά επιχειρήματα, στα οποία εδράζεται η συντονισμένη αντίδραση στην κυβερνητική εξαγγελία.
Η κα Σολομών τόνισε αρχικά, ότι τα μουσεία αυτά λειτουργούν ήδη με διοικητική αυτοτέλεια, αφού αποτελούν ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού και ως εκ τούτου το ένα επιχείρημα καταρρίπτεται εκ των προτέρων, για την ανάγκη διαφορετικής διοίκησης, αφού τέτοια υφίσταται και σήμερα.
«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και σε αυτό επιμένουμε, χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση από το υπουργείο ή από την κυβέρνηση, είναι, ότι τα μουσεία και η αρχαιολογική πολιτιστική μας κληρονομιά είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και στο Σύνταγμα. Η κληρονομιά αυτή είναι ευθύνη του κράτους, ως δημόσιο αγαθό και δε μπορεί να μετατεθεί η ευθύνη αυτή σε ένα διοικητικό συμβούλιο, τις επιδιώξεις του οποίου δε μπορεί κανείς να γνωρίζει. Προφανώς θα πρέπει τα μουσεία να ασχολούνται και να επιδιώκουν την αύξηση των εσόδων τους, γιατί μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, υποστηρίζεται η λειτουργία του συνόλου των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ακόμη και εκείνων που δεν έχουν κανένα έσοδο σε ετήσια βάση», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Σολομών.
Καταλήγοντας έδωσε την απάντηση σε ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και το οποίο αναφέρεται στην λειτουργία με αντίστοιχο μοντέλο διοικητικής αυτοτέλειας, σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. «Τα μουσεία αυτά διαθέτουν εκθέματα ή συλλογές που προέρχονται από δωρεές, από παραχωρήσεις, αγορές ή έχουν φτάσει στην κατοχή τους με διάφορες μεθόδους και διαδικασίες. Το σύνολο των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας μας διαθέτει όλον αυτόν τον πλούτο των εκθεμάτων και των συλλογών τους, προερχόμενο από την ανασκαφική δραστηριότητα εντός της χώρας, από την αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτό είναι κτήμα του ελληνικού πολιτισμού, είναι κτήμα των ελλήνων πολιτών και η περιουσία αυτή θα πρέπει να διαχειρίζεται από τους κρατικούς λειτουργούς και τις υπηρεσίες και όχι από ένα διοικητικό συμβούλιο», ανέφερε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
17 Μαΐου 2024 -
15 Μαρτίου 2024 Αύξηση 16,6% στους επισκέπτες των μουσείων
-
21 Δεκεμβρίου 2023 Νέα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
-
5 Οκτωβρίου 2023 Αναβάθμιση των μουσείων μέσω πιστοποίησης
-
3 Αυγούστου 2023 Εκδήλωση για τον εθελοντισμό στα μουσεία
-
12 Μαΐου 2023 Κάλεσμα από τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος