Ενδεχομένως νωρίτερα από τον Ιούνιο, όταν και ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού της χώρας, θα έχουμε σαφώς βελτιωμένη εικόνα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και ευρύτερα, αρκεί φυσικά να συνεχίσουμε μέχρι τότε να τηρούμε τα μέτρα.
Την εκτίμηση αυτή έκανε η αναπλ. καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντζάνη, που μίλησε στο ITV για την πορεία της πανδημίας και της αντιμετώπισής της σε συνολικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Η κα Ντζάνη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ευκαιρία που δίνεται στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα, να προχωρήσουν γρήγορα τους εμβολιασμούς, σε μία περίοδο με ελάχιστα κρούσματα, μία περίοδο ηρεμίας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην οποία πρέπει να επενδύσουμε όλοι μαζί.
«Αυτό που βλέπουμε και μετά το άνοιγμα της αγοράς είναι πως ο κόσμος εξακολουθεί να τηρεί τα μέτρα και να προσέχει, παρά την απόλυτα φυσιολογική κόπωση από την παρατεταμένη δύσκολη κατάσταση. Αν διατηρηθεί αυτή η αίσθηση του μέτρου και το επόμενο διάστημα, με την πορεία των εμβολιασμών, θα έχουμε πιστεύω, καλή έκβαση, ίσως και νωρίτερα από τις αρχές καλοκαιριού. Με την εξέλιξη των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, στους άνω των 85 ετών και στις ευπαθείς ομάδες, είναι βέβαιο, ότι θα πετύχουμε μειωμένη νοσηρότητα. Αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα για μία σταδιακή επιστροφή σε φυσιολογικές λειτουργίες της καθημερινότητας», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Μείωση της διασποράς
με την 1η δόσ
Στα πολλά αξιοσημείωτα και ενδιαφέροντα στοιχεία που έρχονται στο φως από νέες μελέτες, συμπεριλαμβάνεται και η επιβεβαιωμένη μείωση της διασποράς του ιού στο Ισραήλ, αμέσως μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου. «Είναι πράγματι εξαιρετικά ευχάριστο, να βλέπουμε να μειώνεται ο ρυθμός διασποράς μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης, ενώ οι κλινικές μελέτες είχαν αποτελέσματα επί της χρήσης του συνολικού σχήματος του εμβολίου και όχι μόνο μετά την 1η δόση», τόνισε.
198 αρνητικά rapid στο Πανεπιστήμιο
Κατά τη χθεσινή ημέρα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν 198 rapid tests στο προσωπικό του Πανεπιστημίου, σε μέλη ΔΕΠ, όπως και σε φοιτητές που μένουν στις Εστίες και ήταν αρνητικά στο σύνολό τους. Το μείζον ζήτημα ωστόσο για το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές είναι η επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, ερώτημα που προς το παρόν δε μπορεί να έχει επαρκή απάντηση. «Είναι μία απόφαση που θα ληφθεί συλλογικά για λόγους ισότητας και ισονομίας μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων. Είναι μία σύνθετη συζήτηση, αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να δώσουμε απάντηση. Μακάρι πάντως, να έχουμε αυτή τη δυνατότητα το συντομότερο», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
8 Νοεμβρίου 2024 ΕΟΔΥ Σε χαμηλά επίπεδα η λοίμωξη covid και χαμηλότερα η γρίπη
-
28 Σεπτεμβρίου 2024 ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ Σε μόνιμη βάση η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού
-
20 Σεπτεμβρίου 2024 Στα ίδια επίπεδα η θετικότητα του κορωνοϊού
-
13 Σεπτεμβρίου 2024 Μείωσης συνέχεια στη θετικότητα για κορωνοϊό
-
30 Αυγούστου 2024 Μικρή μείωση εμφανίζει η θετικότητα για κορωνοϊό
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος