Για μία ακόμα φορά, η επίσκεψη των απογόνων των Τουρκογιαννιωτών στην πόλη των Ιωαννίνων μετατρέπεται σε γέφυρας φιλίας και εμπιστοσύνης και οδό ιστορικής μνήμης.
Τα μέλη του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάννης από την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιούν επίσκεψη στα Γιάννενα, και χτες επισκέφτηκαν το Δημαρχείο όπου και τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.
«Πρεσβευτές των Ιωαννίνων» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος τους απογόνους των Γιαννιωτών που έφυγαν για την Τουρκία το 1923-24, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών με τη συνθήκη της Λωζάννης,
Ξεχωριστή ήταν και πάλι η παρουσία του Λουτφού Καραντάγ, 102 ετών σήμερα που γεννήθηκε το 1914 στα Γιάννενα και έφυγε σε ηλικία 10 χρονών, ο οποίος συνοδεύονταν από τον γιό του και την κόρη του.
«Σας καλωσορίζω στον τόπο των προγόνων σας. Οι άνθρωποι που έχουν δύο πατρίδες είναι οι πιο ισχυροί κήρυκες της φιλίας δύο λαών», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, τονίζοντας πως «η ιστορία δημιουργεί γεγονότα και μνήμες που διχάζουν τους λαούς, αλλά είναι στο χέρι μας να δημιουργούμε γέφυρες φιλίες».
«Για μας, υπάρχουν στη μνήμη μας οι «χαμένες πατρίδες» της Ανατολής που συνδέθηκαν με δραματικό τρόπο με την μετακίνηση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που πήρε τα χαρακτηριστικά διωγμού, μέσα από τον πόλεμο και τη Μικρασιατική καταστροφή. Ήταν διαφορετικές οι συνθήκες και ήταν λιγότεροι αριθμητικά οι μουσουλμάνοι που μετακινήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάννης, όμως το αίσθημα του ξεριζωμού και για σας είναι το ίδιο», είπε ο κ. Μπέγκας.
Χαρακτήρισε την υποχρεωτική Ανταλλαγή Πληθυσμών «τραυματική ιστορική εμπειρία», λέγοντας ότι πρόκειται στην ουσία για ξεριζωμό από την πατρίδα που αφήνει «χαμένες πατρίδες», ως πληγή στη μνήμη και νοσταλγία για την επιστροφή που παίρνει τα χαρακτηριστικά προσκυνήματος στη γενέθλια πατρίδα.
1.500 Γιαννιώτες έφυγαν για την Τουρκία το 1923-24 κατά την ανταλλαγή πληθυσμών. «Εσείς και οι πρόγονοι σας, όπως και οι Εβραίοι των Ιωαννίνων που ξεκληρίστηκαν στο Ολοκαύτωμα, είστε κομμάτια της ιστορίας αυτής της πόλης και της ταυτότητάς της. Μια πόλη – γέφυρα λαών, θρησκειών και πολιτισμών που έζησαν μονιασμένα. Που δημιούργησαν την κληρονομιά της και καθόρισαν και τη σημερινή της εικόνα», είπε ο κ. Μπέγκας.
Ο Δήμαρχος υποστήριξε πως ο τρόπος που «διαβάζουμε» πολλές φορές την ιστορία των λαών, υποδαυλίζει περισσότερο αυτά που μας χωρίζουν παρά αυτά που μας ενώνουν και πως η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει μόνο η δική σου «χαμένη πατρίδα», αλλά και η «χαμένη πατρίδα» του άλλου, είναι το πιο ουσιαστικό βήμα που δημιουργεί στέρεες βάσεις φιλίας.
«Σε αυτές τις βάσεις φιλίας που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, εμείς προσπαθούμε να επενδύσουμε συστηματικά για το παρόν και το μέλλον των Ιωαννίνων. Για μας εσείς είστε οι πρεσβευτές μας», σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών. Χαρακτήρισε ακόμα, «μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη» τα μουσουλμανικά μνημεία των Ιωαννίνων και κυρίως τους ανθρώπους, τους απογόνους των Γιαννιωτών στην Τουρκία και τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως «ως Δημοτική Αρχή εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάπτυξη όχι μόνο των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση ενός τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία που θα φέρει σημαντική ώθηση στην περιοχή μας».
Τέλος ο Δήμαρχος Ιωαννιτών αναφέρθηκε στον Γιάννη Παπαδημητρίου, τον συμπολίτη μας, βραβευμένο με το βραβείο Ιπεκτσί, ο οποίος εκτός των άλλων έχει κάνει και μια σημαντική ερευνητική δουλειά για τους Γιαννιώτες που έφυγαν στην Τουρκία με την ανταλλαγή πληθυσμών.
Εκδηλώσεις
Στα Γιάννενα πραγματοποιούνται δύο εκδηλώσεις με τη συνδιοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Κωνσταντινούπολης και του Μικρασιατικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα χτες εγκαινιάστηκε στο Σουφαρί Σεράι η έκθεση «Οι δύο όχθες της Νοσταλγίας» με κομμάτια ιστορίας των προσφυγικών οικογενειών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ σήμερα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στην Ακαδημία, με τον τίτλο «Μελωδίες χωρίς σύνορα», πραγματοποιείται η εμφάνιση των χορωδιών του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάννης από την Κωνσταντινούπολη και του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος