Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ τελούν οι ιχθυοκαλλιεργητές στην περιοχή της Σαγιάδας αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει, από κοινού με την αιρετή Περιφέρεια, για την απόφαση της πρώην Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ασφαλτομίγματος και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη Λωρίδα Σαγιάδας.
Η υπόθεση απασχολεί την τοπική κοινωνία σχεδόν μία δεκαετία πλην όμως δεν έχει τελεσιδικήσει και κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι μετέπειτα εξελίξεις σε μία πιθανή απόφαση απόρριψης της προσφυγής.
Η αγωνία είναι ευδιάκριτη και γενικευμένη στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργητών το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο λόγω της αναμονής για την απόφαση, αλλά και εξαιτίας του κλίματος που ίσως διαμορφώνει η προ ημερών απόφαση του ΣτΕ για την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Η απόφαση εκδόθηκε από το ίδιο τμήμα που συζητά και την υπόθεση της Σαγιάδας με την ίδια μάλιστα σύνθεση και έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων.
Οι εκπρόσωποι του συλλόγου των ιχθυοκαλλιεργητών εκτιμούν, ότι ενδεχομένως η απόφαση αυτή αποτελεί προάγγελο μίας πιθανής απόρριψης της προσφυγής τους, που θα ανοίξει το δρόμο για την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας στη Σαγιάδα, παρά τις δικές τους αντιδράσεις, αλλά και του συνόλου σχεδόν των τοπικών φορέων και της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Σαγιάδας Ιωάννης Χεκίμογλου, ο κλάδος περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της εκδίκασης στο ΣτΕ, ευελπιστώντας, ότι η απόφαση θα διατηρεί την υφιστάμενη κατάσταση.
«Άλλωστε σε μία κρίσιμη περίοδο που προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και για την ποιότητα των νερών και για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, η εγκατάσταση μίας μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην ίδια περιοχή, δε θα ήταν και η καλύτερη δυνατή απόφαση», τόνισε ο κ. Χεκίμογλου.
Κάμψη στις εξαγωγές
Η οικονομική κρίση αφενός και το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ, αποτέλεσαν ένα σοβαρό πλήγμα για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας που αναπτύσσεται δυναμικά και είναι από τους πλέον σημαντικούς της πρωτογενούς δραστηριότητας της χώρας.
Η ελληνική ιχθυοπαραγωγή καλύπτει το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής από ιχθυοκαλλιέργειες και η περιοχή της Σαγιάδας καλύπτει αντίστοιχα το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας, με κύρια αναφορά της τον εξαγωγικό χάρτη.
Ο κ. Χεκίμογλου τόνισε, ότι και η οικονομική κρίση, αλλά και το ρωσικό εμπάργκο επηρέασαν σε ένα βαθμό την δραστηριότητα του κλάδου πρόσθεσε όμως με νόημα, ότι τα βασικότερα προβλήματα για τον κλάδο έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων, έτσι όπως αυτό ορίζεται από το κεντρικό κράτος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος