Την ιστορία της μυθολογίας με τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του θυμίζει η ιστορία με πρωταγωνιστές τις υπηρεσίες του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για πολλούς λόγους που άπτονται με την υλοποίηση και το κλείσιμο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για τη λειτουργία των Φορέων μέχρι το τέλος του έτους και αφετέρου σε μία χρονική στιγμή που το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με την κατάργηση ή μη του Φορέα της Παμβώτιδας, η αρμόδια υπηρεσία στον Τομέα Περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΑΠΕΝ, βάζει φρένο σε προτάσεις υλοποίησης έργων και δράσεων του Φορέα, με το ασαφές επιχείρημα, ότι δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα και τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων δράσεων!
Ουσιαστικά βέβαια το επιχείρημα πίσω από το οποίο καλύπτεται η υπηρεσία δεν αποτελεί κάτι άλλο πέρα από πρόφαση γιατί ο βασικός λόγος είναι το εάν τελικά ο Φορέας της Παμβώτιδας θα συνεχίσει να υφίσταται και να λειτουργεί και μετά το 2015 ή εάν θα καταργηθεί.
Αυτή όμως είναι μία πολιτική απόφαση την οποία καλείται να λάβει η κυβέρνηση σε εύλογο χρόνο, ξεκαθαρίζοντας και τις προθέσεις της αφενός και αφετέρου αποδεικνύοντας στην πράξη, εάν οι προεκλογικές της εξαγγελίες και μετεκλογικές δεσμεύσεις έχουν πρακτικό αντίκρισμα.
Από την άλλη, αποφάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου ΠΑΠΕΝ, όπως η συγκεκριμένη με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση του Φορέα να αποκτήσει κατάλληλα εργαλεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, χωρίς δηλαδή κρατική επιβάρυνση, που θα είναι αξιοποιήσιμα και μετά τη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος, προκαλούν εύλογες απορίες και ερωτηματικά.
Η πρόταση για τη φορτηγίδα
Ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας μέσα από τη μελέτη με τίτλο «μελέτη αποκατάστασης της λίμνης Παμβώτιδας» κατέληξε σε έναν κατάλογο έργων και δράσεων, που αντιμετωπίζουν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του οικοσυστήματος της λίμνης.
Η «επίμαχη» πρόταση αφορά την απόκτηση ενός σκάφους – πολυεργαλείου που θα χρησιμοποιείται στον εποχικό καθαρισμό της λίμνης από ρυπαντικά φορτία, στη διαχείριση των καλαμιώνων, καθώς και στην πρόληψη – αντιμετώπιση ρύπανσης από πετρελαιοειδή.
Κάνοντας μάλιστα και μία προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, ο Φορέας έκρινε ότι περισσότερο συμφέρουσα λύση από τεχνικής, οικονομικής και λειτουργικής πλευράς είναι η μετασκευή της υπάρχουσας παροπλισμένης φορτηγίδας που βρίσκεται εντός της λίμνης και όχι η αγορά ενός νέου σκάφους.
Έτσι, προτάθηκε η αξιοποίηση της φορτηγίδας η οποία χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη μεταφορά οχημάτων από και προς το Νησί.
Η φορτηγίδα μπορεί να μετασκευαστεί και να γίνει ένα πολυεργαλείο για τις αναγκαίες εργασίες καθαρισμού και άλλων παρεμβάσεων εντός του υδάτινου όγκου της λίμνης.
Επίσης, η φορτηγίδα θα χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης, ρυμούλκησης σκαφών και άλλα.
Η φορτηγίδα έχει παραχωρηθεί στο Φορέα για χρονικό διάστημα 20 ετών από το δήμο Ιωαννιτών και μάλιστα γι’ αυτό υπεγράφη και προσύμφωνο συνεργασίας, με το οποίο παραχωρείται η φορτηγίδα, όπως επίσης εξασφαλίζεται και η από κοινού λειτουργία και συντήρηση του σκάφους εργασίας και η μακρόχρονη βιωσιμότητα του έργου.
Η αόριστη απάντηση
Στην απάντησή της η υπηρεσία του ΠΑΠΕΝ (Τομέας Περιβάλλοντος) απορρίπτει την εν λόγω πρόταση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η υπηρεσία θα ήθελε τη βεβαίωση από τον Φορέα ότι «…η καθαριότητα της λίμνης δεν αποτελεί ήδη αρμοδιότητα του δήμου και ότι ο δήμος δεν διαθέτει ήδη κατάλληλο εξοπλισμό για την καθαριότητα του επιφανειακού νερού, των καλαμώνων και του πυθμένα της λίμνης. Επίσης θα πρέπει να καταστεί σαφές, ποιός θα εξασφαλίσει και με ποιούς πόρους τη συντήρηση και λειτουργία της φορτηγίδας μετά την απόκτησή της. Δεν προκύπτει σαφώς από τον όρο “από κοινού” του συμφώνου συνεργασίας με το Δήμο, αν ο Δήμος είναι διατεθειμένος να διαθέτει ετήσιο κονδύλι από τον προϋπολογισμό του για το σκοπό αυτό, ή ο ΦΔ μπορεί να εξασφαλίσει σχετικό κονδύλι. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν απαιτείται πρόσληψη ειδικού χειριστή και ποιος θα τον διαθέτει, αν απαιτείται».
Ουσιαστικά δηλαδή, ο Τομέας Περιβάλλοντος του υπουργείου με την απάντησή του ακυρώνει την προοπτική αξιοποίησης όχι μόνο ενός άχρηστου σκάφους, το οποίο είναι παροπλισμένο σήμερα, αλλά παράλληλα λέει «όχι» στην πρόταση αξιοποίησης χρημάτων που είναι διαθέσιμα από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και τα οποία θα χαθούν εάν δεν απορροφηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι, ότι ακόμη και εάν ο Φορέας της Παμβώτιδας καταργηθεί και πάψει να υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου του 2016, το σκάφος θα μείνει και θα είναι στη διάθεση των αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για να το αξιοποιήσουν.
Απάντηση σε έντονο ύφος
Αμέσως μετά την αποστολή του απαντητικού εγγράφου της υπηρεσίας του υπουργείου ο Φορέας Διαχείρισης επανήλθε και με έγγραφό του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για την απόρριψη της πρότασης εξηγώντας ακόμη περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του και κυρίως τη διαδικασία με βάση την οποία θα αξιοποιηθεί.
Το πολυεργαλείο αυτό είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να συνεργαστεί με το μηχάνημα που διαθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση του ιζήματος από το βυθό της λίμνης.
Ακόμη τονίζεται, ότι ο δήμος Ιωαννιτών δε διαθέτει κανένα μηχάνημα εντός της λίμνης και επομένως δεν είναι δυνατόν ο καθαρισμός της από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.
«Κατηγορηματικά διαβεβαιώνουμε ότι ο δήμος Ιωαννιτών δεν διαθέτει ήδη κατάλληλο εξοπλισμό για την καθαριότητα του επιφανειακού νερού» και ότι δεν διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για την μείωση/ παρακολούθηση/ αξιολόγηση της επιφανειακής ρύπανσης από κυανοβακτήρια, καθώς και για τη διαχείριση καλαμιώνων», αναφέρεται στο απαντητικό έγγραφο του Φορέα.
Το οριστικό «όχι»
Θα περίμενε κανείς ότι μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τον Φορέα, ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ θα εξέφραζε θετική άποψη. Λίγες όμως μόλις μέρες μετά το έγγραφο του Φορέα, η υπηρεσία απαντά με νέο της έγγραφο και αυτή τη φορά περισσότερο ξεκάθαρα, ότι δεν αποδέχεται την πρόταση, γιατί, «…η Υπηρεσία μας έχει σοβαρές αμφιβολίες είτε για την αναγκαιότητά τους είτε για τη βιωσιμότητά τους μετά την υλοποίησή τους και ως εκ τούτου δε μπορεί να εκφράσει σύμφωνη γνώμη για αυτές».
Η μέχρι στιγμής αλληλογραφία για το προτεινόμενο έργο κλείνει με την νέα απάντηση του Φορέα της λίμνης, η οποία κοινοποιείται παράλληλα στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα, στην οποία ο πρόεδρος του ΔΣ Π. Τσουμάνης εκφράζει την εύλογη απορία λέγοντας «είναι δυνατόν οι επιστήμονες και το ΔΣ του Φορέα, το Δημοτικό Συμβούλιο, και τόσοι άλλοι φορείς και επιστήμονες να κάνουν λάθος για την αναγκαιότητα και βιωσιμότητα των προτεινόμενων δράσεων;
Πώς είναι δυνατόν ένας Φορέας Διαχείρισης να «πείσει» την τοπική κοινωνία για την ανάγκη διατήρησής του και να ζητήσει την στήριξη όλων των τοπικών φορέων, όταν οι υπηρεσίες σας δεν του επιτρέπουν, ενώ δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό για να υλοποιήσει το έργο του, καθώς και τα έργα από τις ενέργειες που προτείνονται σε μελέτες, για την αποκατάσταση του διαταραγμένου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας για τις οποίες έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια;», καταλήγει η επιστολή του κ. Τσουμάνη.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη πρόταση έτυχε της έγκρισης άλλης αρμόδιας υπηρεσίες του υπ. ΠΑΠΕΝ, ως προς το οικονομικό της σκέλος, το οποίο ανέρχεται στις 260.000 ευρώ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος