Ένα αποτελεσματικό όπλο στην αντιμετώπιση των όποιων πιθανοτήτων υπάρχουν για ισχυρές τοξικές παραμέτρους, που υποβαθμίζουν την ποιότητα των νερών και των παραγόμενων προϊόντων, φιλοδοξούν να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια, οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στη Λωρίδα Σαγιάδας.
Με διακριτικό τίτλο το Sea On A Chip «όλη η θάλασσα σε ένα τσιπάκι», η ερευνητική ομάδα Τεχνολογιών Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Χημείας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Βαρκελώνης υλοποιούν ένα πρωτοποριακό έργο, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για ευρωπαϊκά δεδομένα.
Πρόκειται για την τοποθέτηση και λειτουργία βιοαισθητήρων που ανιχνεύουν τοξικές ενώσεις ιχθυολογικού ενδιαφέροντος στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας ήδη τις τελευταίες ημέρες τοποθετήθηκαν οι αισθητήρες στις εγκαταστάσεις της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας «Σκάλωμα Α.Ε» στη Λωρίδα Σαγιάδας.
Στην πρώτη φάση του έργου έχουν αναπτυχθεί δύο συστήματα για τη δοκιμαστική εφαρμογή και την πειραματική λειτουργία διάρκειας ενός μηνός με αναλύσεις ανά ώρα.
Στόχος της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, όπως τόνισε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας έργου, είναι «…να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν έναν σημαντικό παραγωγικό και εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας, να αντιμετωπίζουν έγκαιρα προβλήματα από φαινόμενα μεταφοράς ρυπαντικών φορτίων τοξικών ουσιών στη θάλασσα. Βασική επιδίωξη αποτελεί η προώθηση των προϊόντων της έρευνας στη διεθνή αγορά με τη συνεργασία παρασκευαστικών και εμπορικών επιχειρήσεων».
Από τα πλέον κρίσιμα ζητούμενα είναι η αντοχή των συστημάτων σε συνθήκες έντονου κυματισμού στη θάλασσα, όπου δεν έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως.
Από την πλευρά του ο Νταμιά Μπαρσελό, επιστημονικός συνεργάτης του έργου αναφέρθηκε στη στόχευση του ερευνητικού προγράμματος, που μπορεί να αποτελέσει τον «οδηγό» για αντίστοιχες παρεμβάσεις επιστημονικού επιπέδου τα επόμενα χρόνια και σε άλλους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας.
Εκ μέρους της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας «Σκάλωμα Α.Ε» που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ο Ιωάννης Χεκίμογλου στάθηκε στη σπουδαιότητα που έχει για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων,
ο καθημερινός έλεγχος της ποιότητας των νερών, έτσι ώστε να υπάρχει
η μέγιστη βεβαιότητα και για την ποιότητα του νερού, αλλά και του προϊόντος που διατίθεται στην αγορά.
Πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον
Στο έργο, που αποτελεί ένα πολυθεματικό ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικά εργαστήρια και επιχειρήσεις από ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστρία και Νορβηγία.
Το σύστημα αυτό αναπτύσσεται για αξιόπιστες εφαρμογές σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών με στόχο σε πρώτη φάση, τη γρήγορη ανίχνευση οκτώ επιλεγόμενων οργανικών ενώσεων που ανήκουν σε πέντε διαφορετικές χημικές ομάδες με δυσμενείς συνέπειες στα εκτρεφόμενα ειδή ιχθύων. Οι ενώσεις-στόχοι είναι τοξικές, βιοσυσσωρεύονται και λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και κατά συνέπεια, επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία (αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα).
Ο κ. Μπαρσελό απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν οι ερευνητικές ομάδες από την Ισπανία και την Ελλάδα στέλνουν και ένα διαφορετικό μήνυμα στον ευρωπαϊκό Βορρά, ήταν απόλυτα σαφής και δηκτικός:
«Η συνεργασία μας αυτή είναι παράλληλα και μία ευκαιρία να αποδείξουμε, ότι οι ευρωπαίοι του Βορρά δεν έχουν πάντα δίκιο και πως και οι ευρωπαίοι του Νότου, όταν συνεργάζονται, μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος