Σε πλήρη επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση είναι οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ήπειρο, αλλά και το Λιμενικό προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη του φαινομένου των προηγούμενων δύο ετών, με τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα σημεία της παραμεθόριας περιοχής.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας κυρίως προς το κέντρο της χώρας και με δεδομένη τη διάθεση των προσφύγων να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει ήδη μία ασφυκτική κατάσταση, η οποία κινητοποιεί το μηχανισμό ελέγχου και καταστολής.
Μετά από ένα μικρό διάστημα όπου οι μεταναστευτικές ροές προς την Ήπειρο παρουσίασαν σημαντική κάμψη, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται σημαντικά και το πρώτο τρίμηνο στην Ήπειρο καταγράφεται αύξηση των συλλήψεων μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων που δε διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα προς τα σύνορα, σε ποσοστό πλέον του 20%.
Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί τόσο στη χερσαία περιοχή, όσο και στα παράλια, ενώ πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα όπου επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να μην επιτραπεί η δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν σε επανασύσταση των πρόχειρων καταυλισμών δίπλα στην πόλη και το λιμάνι.
Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου, υποστράτηγο Γ. Καραϊτση, που έχουν αυξηθεί οι περιπολίες τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη.
«Είναι γεγονός, ότι όπως και παλιότερα, οι πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούν την Ήπειρο ως περιοχή από την οποία μπορούν να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μία καθημερινή μάχη και πρόκειται για θέμα μείζονος εθνικής σημασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραϊτσης.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι μετανάστες ή πρόσφυγες συλληφθούν σε τρίτες γειτονικές χώρες και δηλώσουν ως χώρα εισόδου την Ελλάδα, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί εκ νέου και να τους επαναπροωθήσει στο εσωτερικό της.
Κινητές αστυνομικές μονάδες
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας αντεγκληματικής πολιτικής για την περίοδο 2015-2019 η ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη κινητοποιηθεί και μία από τις πρώτες παρεμβάσεις που κατατείνουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες αλλά και στην εξυπηρέτησή τους, είναι η σύσταση των κινητών αστυνομικών μονάδων. Η ΑΔ Ιωαννίνων είναι μία από τις τέσσερις συνολικά Διευθύνσεις της χώρας, στις οποίες θα λειτουργήσει ο θεσμός σε πιλοτική βάση το πρώτο τρίμηνο.
Μετά το διάστημα αυτό τα συμπεράσματα θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις για να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Το σημαντικό για την περίπτωση των Ιωαννίνων είναι, ότι η κινητή μονάδα που θα είναι σε ετοιμότητα το αμέσως επόμενο διάστημα, θα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στις παραμεθόριες περιοχές με τον κ. Καραϊτση να τονίζει πως πρόκειται για μία κίνηση ουσίας και όχι εντυπωσιασμού.
«Στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτό το κενό που υπάρχει στις παραμεθόριες περιοχές και γι’ αυτό προτείναμε να συμπεριληφθεί η ΑΔ Ιωαννίνων στο πιλοτικό πρόγραμμα. Θα προσφέρουμε υπηρεσίες αστυνόμευσης για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των κατοίκων που αδυνατούν πολλές φορές να φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα. Όσο αυξάνεται άλλωστε η παρουσία μας στα σύνορα, μόνο θετικά αποτελέσματα διαπιστώνουμε», τόνισε ο κ. Καραϊτσης.
Η κινητή μονάδα αστυνόμευσης θα αποτελείται από τρία άτομα, έναν από το Τμήμα Τάξης, έναν από την Ασφάλεια και έναν από την Τροχαία, και επικεφαλής της θα είναι ανακριτικός υπάλληλος, στον οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα να απευθύνονται οι πολίτες ακόμη και για εγκλήσεις. Η κινητή μονάδα θα κινείται βάση ενός εβδομαδιαίου προγράμματος το οποίο θα ανακοινώνεται προηγουμένως, για να ενημερώνονται σχετικά οι κάτοικοι των περιοχών.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος