Ένα ταξίδι μνήμης παράλληλα όμως και γνωριμίας με τον τόπο καταγωγής του ευεργέτη του σχολείου τους, πραγματοποιούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.
Μία πολυμελής αποστολή μαθητών, εκπαιδευτικών και αποφοίτων, Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εκεί που για αιώνες χτυπούσε η καρδιά της ρωμιοσύνης, βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο μίας εκπαιδευτικής, μορφωτικής και ιστορικής επίσκεψης, που έχει παράλληλα και το χαρακτήρα του προσκυνήματος στη γενέτειρα του Χρηστάκη Ζωγράφου.
Η αποστολή βρίσκεται από την Τρίτη στα Ιωάννινα και χθες την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο κεντρικό Δημαρχείο της πόλης, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης του Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με το Σύνδεσμο Αποφοίτων του Ζωγράφειου Λυκείου.
Ο Χρηστάκης Ζωγράφος από το Κεστοράτι Βορείου Ηπείρου αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή και το 1893 παραχώρησε το υπέρογκο για τα δεδομένα της εποχής ποσό των 10.000 χρυσών λιρών για την ίδρυση ενός σύγχρονου και προοδευτικού σχολείου στην Κωνσταντινούπολη.
Εκατόν είκοσι ένα χρόνια μετά την ίδρυση του Ζωγραφείου, η παλιά και η νέα γενιά των μαθητών ταξιδεύουν στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου και όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης αυτό είναι ένα ταξίδι στη μνήμη.
Η σχέση του Ζωγράφειου Λυκείου και του δήμου Ιωαννιτών είναι στενή, αφού η Ελένη Ζωγράφου, σύζυγος του γιου του Χρηστάκη Ζωγράφου, Σόλωνα, ήταν αυτή που κληροδότησε στο δήμο Ιωαννιτών μία μεγάλη περιουσία από την οποία ανεγέρθηκε και λειτουργεί ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας.
Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντικό το ότι οι μαθητές του σχολείου με αυτό το ταξίδι τους «διδάσκονται» με βιωματικό τρόπο την παράδοση της Ηπειρωτικής ευεργεσίας.
«Πιστεύω πως στα σχολικά μας βιβλία θα έπρεπε ένα μεγάλο ξεχωριστό κεφάλαιο να είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Ηπειρωτών ευεργετών. Θα ήταν εξαιρετικά διδακτικό. Όχι μόνο γιατί οι ευεργέτες στήριξαν την ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα ιδρύοντας εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά γιατί με το διαχρονικό παράδειγμα τους αναδεικνύουν την αξία της προσφοράς στην πατρίδα και τον άνθρωπο.
Αναδεικνύεται ο αλτρουισμός και η στήριξη στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Αξίες που έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα να διατηρηθούν ζωντανές», κατέληξε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες Ευεργέτες που υπηρέτησαν το έθνος και το γένος, παράλληλα όμως και στην σημασία που έχει για τον ελληνισμό η λειτουργία του σχολείου στην Κωνσταντινούπολη.
«Προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο και ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες για τη Ρωμιοσύνη της Πόλης. Καλύτερες ημέρες θα έρθουν με την αύξηση του αριθμού μας. Με τη συρρίκνωση του αριθμού των Ελλήνων, χάσαμε όλοι», τόνισε ο διευθυντής του Λυκείου.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της αποστολής του Ζωγράφειου Λυκείου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος