Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση που προβλέπει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη τις τελευταίες ημέρες μετά από συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις Φορέων Διαχείρισης.
Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη για να στηριχθούν οι Φορείς Διαχείρισης και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από την 1η Ιανουαρίου 2016, με το υφιστάμενο καθεστώς, ενδεχομένως όμως με κάποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των διοικήσεών τους.
Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με το οικονομικό σκέλος καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2015 ολοκληρώνεται η περίοδος χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Έτσι η συνέχιση λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης προϋποθέτει την κάλυψη τουλάχιστον των ανελαστικών δαπανών λειτουργίας, από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Το συνολικό κόστος των ανελαστικών δαπανών σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 7,5 εκ. ευρώ και θα πρέπει το ποσό αυτό να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για το 2016.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κουρούτο, συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας απαιτείται μία συγκεκριμένη πολιτική απόφαση που θα επιβεβαιώσει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. «Εάν πραγματικά η πολιτεία θέλει να διατηρήσει αυτόν τον μοναδικό θησαυρό, που είναι το περιβάλλον της χώρας θα πρέπει να ενισχύσει τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων, το οποίο χρειάζεται αλλαγές ως προς τη λειτουργία των διοικήσεών τους», τόνισε ο κ. Κουρούτος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος