Ικανοποίηση για το επίπεδο της συνεργασίας μέχρι στιγμής τουλάχιστον το οποίο αποτυπώνεται στη διάθεση του υπουργείου να εκχωρήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στη διαχείριση των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, τη νέα προγραμματική περίοδο, υπάρχει στην Ένωση Περιφερειών. Είναι άλλωστε από τα λίγα υπουργεία, αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης και προσωπικά ο υπουργός κ. Αποστόλου που έχουν κερδίσει την εκτίμηση των εκπροσώπων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γεγονός το οποίο έχει παραδεχθεί δημοσίως αρκετές φορές, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.
Την Μεγ. Τετάρτη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΝΠΕ και των Διαχειριστικών Αρχών με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, στην οποία παρέστη ο Αλ. Καχριμάνης ως υπεύθυνος της ΕΝΠΕ για αγροτικά θέματα.
Η συνάντηση όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης έγινε σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, ενώ ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου κ. Κασσίμης μετέφερε τη θετική διάθεση να αυξηθεί το ποσοστό διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το 30% στο 40%.
Οι τομείς που προτείνονται προς υλοποίηση του Προγράμματος από τις Περιφέρειες είναι: Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικής και Κτηνοτροφικής κατεύθυνσης, Αναδασμοί («για να μπορέσουν να προχωρήσουν αναδασμοί στην χώρα", όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης), αρδευτικά έργα, μεταποίηση τοπικών προϊόντων και θεμάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, αγροτική και δασική οδοποιία, και το LEADER το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί με τα ΟΠΑΑΧ και γενικά προγράμματα που αφορούν την καινοτομία σε όλους αυτούς τους τομείς τις αγροτικής ανάπτυξης.
Ωστόσο στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα που ήδη προκαλούν «πονοκέφαλο» και αντιδράσεις από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, όπως είναι η αδειοδότηση των νομιμοποιημένων σταβλικών εγκαταστάσεων και η αύξηση του αριθμού των δικαιολογητικών για τις επιλέξιμες εκτάσεις.
«Ενώ υπάρχει νομοθεσία, ζητάνε τελεσίδικη απόφαση χαρακτηρισμού μιας έκτασης, που μεταθέτει όλες τις επεμβάσεις σε μια 15ετία. Ακόμη, ζητήσαμε οι πληρωμές, (εκτός από τις επιδοτήσεις των αγροτών), να περνάνε από τα Περιφερειακά Ταμεία και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.
Στο ζήτημα των βοσκοτόπων ζητούνται από τους κτηνοτρόφους τοπογραφικά, τα οποία όμως σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν γιατί δεν ξέρουμε αν στο γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο των βοσκοτόπων ποιές εκτάσεις θα είναι επιλέξιμες. Θεωρώ ότι ήταν βεβιασμένη αυτή η ενέργεια, όταν δεν είναι δεδομένα ακόμα τα συστήματα της διαχείρισης των κτηνοτροφικών χώρων. Υπάρχει μια μόνιμη επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Αν όλοι αφουγκραστούν τα προβλήματα, θα φτιάξουμε πρωτογενή τομέα επιτέλους στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Δεν υπάρχει φως
στις αποζημιώσεις
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπήρξε πρόοδος στις δεσμεύσεις του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης για το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που σημειώθηκαν συνολικά στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε: «Από ότι μας ενημέρωσαν πιθανότατα και σήμερα να δοθούν ορισμένα χρήματα μέσω του ΕΛΓΑ. Δεν έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν τον οικιακό εξοπλισμό και οι αποζημιώσεις των 500 ευρώ. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο έχουμε δώσει όλα τα αιτήματα με τα τεχνικά δελτία για να ανταποκριθούν είτε οι εταίροι μας είτε το ελληνικό κράτος».
AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος