Επικαιρότητα

Ορόσημο το καλοκαίρι για την αναστήλωση

Off

Πρωτοβουλίες με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα παίρνει το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το Γεφύρι της Πλάκας. Μετά και τη σύσκεψη της διοικούσας επιτροπής του στην Πλάκα έχει καταλήξει σε ένα μοντέλο οργάνωσης κατά ομάδες που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του έργου αποκατάστασης. 
«Ένα μεγάλο και σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και τεχνικό μνημείο, η Γέφυρα της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο δεν υπάρχει πια. Κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015 κατά την διάρκεια  έντονων καιρικών φαινομένων.
Η διατυπωθείσα μέχρι σήμερα επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για την αναστήλωση της γέφυρας στην αρχική – κατά το δυνατόν – μορφή της βρίσκει σύμφωνους, όπως συνάγεται από τις τοποθετήσεις τους, τόσο το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και την ακαδημαϊκή κοινότητα», τονίζει αρχικά στην εισήγησή του. Ενώ «αφουγκραζόμενο και συμμεριζόμενο την επιθυμία και τις θέσεις που διατυπώθηκαν, αλλά και πιστεύοντας στην αναγκαιότητα και δυνατότητα αναστήλωσης της Γέφυρας της Πλάκας, μετά από διεξοδική συζήτηση στην Διοικούσα Επιτροπή του», αναλαμβάνει πρωτοβουλία να διατυπώσει και προωθήσει πρόταση για την οργανωτική, επιστημονική και οικονομική διαχείριση του όλου εγχειρήματος της αναστήλωσης. 
Για το σκοπό αυτό θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΠΕΔ Ηπείρου, τον Δήμο Β. Τζουμέρκων, την Ακαδημαϊκή κοινότητα, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνοντας τη δημιουργία και θεσμοθέτηση – με υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των τοπικών Αυτοδιοικήσεων στα πλαίσια και αξιοποιώντας υπάρχουσα εμπειρία – ειδικής ομάδας διαχείρισης του έργου «Αναστήλωση Γέφυρας Πλάκας. 
Η ομάδα θα αποτελείται:
• Από «Όργανο Διοίκησης» στο οποίο θα συμμετέχουν: το Αρμόδιο Υπουργείο, η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΠΕΔ Ηπείρου, ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, η ακαδημαϊκή κοινότητα, το ΤΕΕ/ΤΗ, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου  και εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Έργο και ευθύνη του θα είναι ο συντονισμός και προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξη του σκοπού της αναστήλωσης.
• Από την «Επιστημονική επιτροπή» που θα αποτελείται από επιστήμονες αναγνωρισμένης εμπειρίας και γνώσεων με ειδικότητες που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης του έργου της αναστήλωσης. Αρμοδιότητες και ευθύνη της θα είναι η επίλυση θεμάτων δεοντολογίας και πρακτικών επέμβασης στο μνημείο, η ανάθεση σύνταξης των απαραίτητων μελετών, η υλοποίηση των έργων που θα έχουν εγκριθεί και η οικονομική διαχείρισή τους. Η επιτροπή θα πρέπει να επιδιώξει και να αξιοποιήσει κάθε δυνατή συνδρομή της Ακαδημαϊκής κοινότητας και κάθε φορέα γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.
• Από Γραφείο επιτόπου του έργου που θα παρακολουθεί, ελέγχει και κατευθύνει όλες τις επιμέρους ενέργειες και έργα. Η στελέχωσή του μπορεί να γίνει από αποσπασμένους ειδικούς επιστήμονες των υπηρεσιών, τοπικών και κεντρικών, ή έμπειρους ειδικούς τεχνικούς με ειδικές συμβάσεις.
Προφανώς, σημειώνεται θα ισχύουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης, εγκρίσεων και ελέγχου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Η οργανωτική αυτή πρόταση κατά την εκτίμηση του ΤΕΕ επιλύει γραφειοκρατικά προβλήματα και παρέχει την απαραίτητη ευελιξία υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού και απαιτητικού ποιοτικά έργου. Πρέπει να τύχει της εμπεριστατωμένης ανάλυσης, συμπλήρωσης και αποδοχής από τους τοπικούς και κεντρικούς φορείς, μακριά από υπηρεσιακούς και προσωπικούς «εγωισμούς», ώστε το όλο εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία. 

Ο χρόνος
Το ΤΕΕ όμως θέτει και το θέμα του χρόνου.
«Η διαχείριση με πλήρη διαφάνεια από συλλογικά όργανα κάθε οικονομικού πόρου από όπου και αν προέρχεται, δημόσιο ή ιδιωτικές  χορηγίες, σε συντονισμό με τα απαραίτητα βήματα επιστημονικής προσέγγισης και τεχνικών προτάσεων πρέπει και μπορούν να συμπιέσουν τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου της αναστήλωσης της Γέφυρας, εμβληματικού ιστορικού και τεχνικού μνημειακού στοιχείου της τοπικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος», σημειώνει, τονίζοντας ότι η περίοδος του καλοκαιριού θα είναι κρίσιμη για το έργο:
«Η εκμετάλλευση της ερχόμενης θερινής περιόδου κρίνεται σημαντικότατη για την εκτέλεση πρόδρομων εργασιών συλλογής και προστασίας των υπολειμμάτων της γέφυρας και την άντληση δεδομένων για την τεκμηρίωση των απαραίτητων βημάτων που θα ακολουθήσουν».
Το ΤΕΕ/ΤΗ «με κάθε μέσο θα προωθήσει την πρότασή του αυτή επιδιώκοντας συναντήσεις και διάλογο εξειδίκευσης και λεπτομερειών με όλα τα όργανα των Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ακαδημαϊκής κοινότητας, του Φορέα διαχείρισης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ