Μόνο ως απίθανο δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον, το ιατρικό προσωπικό της χώρας, τόσο στα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών, όσο και στο σύστημα υγείας να είναι γερασμένο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Η μαζική φυγή νέων επιστημόνων της χώρας στο εξωτερικό από το 2009 μέχρι σήμερα δημιουργεί έντονο προβληματισμό και τουλάχιστον στον ιατρικό κλάδο καταγράφεται ως μία μαζική μετανάστευση, αποψιλώνοντας την χώρα από το νέο δυναμικό, που αναζητά εργασιακές ευκαιρίες.
Η Ελλάδα της κρίσης είναι αφιλόξενη για τους ιατρούς, αφού το «πάγωμα» των προσλήψεων στο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια, αναγκάζει ουσιαστικά τους ιατρούς να αναζητήσουν αλλού την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Από τη στιγμή που σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Μεγ. Βρετανία, τα κίνητρα που παρέχονται είναι πολύ υψηλά, μάλλον είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό, να παρατηρείται το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία σχετικής έρευνας που διενήργησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε μία τετραετία αυξήθηκε κατά 213%
ο αριθμός των ανειδίκευτων και ειδικευμένων γιατρών που επέλεξαν να φύγουν από την Eλλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και επαγγελματική αποκατάσταση.
Συγκεκριμένα περίπου 6.000 γιατροί μετανάστευσαν από το 2009 έως και το 2013, ενώ η ίδια πορεία συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2014 και εμφανίζει τάση μείωσης και ανακοπής το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Μ. Πασχόπουλος
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα να ασκηθεί πίεση προς την Πολιτεία, ώστε να λύσει το πρόβλημα με την κατοχύρωση συνθηκών εργασίας για τους νέους επιστήμονες.
«Προσωπικά είμαι οπαδός της μετακίνησης στο εξωτερικό για να ανοίξουν τα μυαλά μας, όμως δεν είμαι οπαδός της μετακίνησης για εργασιακούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με την αιμορραγία των ιατρών προς το εξωτερικό, διογκώνεται και πιστεύω, ότι αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο», τόνισε ο κ. Πασχόπουλος που πρόσθεσε, ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε μακροπρόθεσμα το ενεργό ιατρικό προσωπικό στο σύστημα υγείας και στα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών θα είναι γερασμένο.
Η Γερμανία πρώτη επιλογή
Σύμφωνα με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η Γερμανία προσφέρει θέσεις εργασίας στον ιατρικό τομέα λόγω της βασικής έλλειψης που έχει σε γιατρούς. Tο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 44% των Γερμανών γιατρών είναι παραπάνω από 50 χρόνων, έχουν καταστήσει τη Γερμανία κατάλληλη για τους γιατρούς ανά τον κόσμο.
Eκτιμάται ότι περισσότεροι από 6.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στη χώρα αυτή. Oι γιατροί αμείβονται με 3.500 έως 8.000 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και τον βαθμό τους. Mισθούς υψηλούς δίνουν και αραβικές χώρες, όπου ένας Έλληνας γιατρός μπορεί να εισπράττει 7.000 ευρώ τον μήνα, ακόμη και για μερική απασχόληση.
Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αγγελίες στις οποίες προσφέρεται εργασία σε ιατρούς για τους θερινούς μήνες, κυρίως σε καλοκαιρινά θέρετρα για την περιοδική κάλυψη αναγκών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων…
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος